Älgå har smugit med under våren

Halvtidssignalen för fotbollssäsongen 2013 blåstes i söndags då U-laget satte punkt för vårsäsongen. Efter densamma är Älgås båda lag placerade i tabellernas övre mittsektioner och skuggar topplagen.

Vårsäsongens sista match på Hammarsvallen för Älgås del spelades i söndags. Då var det U-laget som tog emot Töcksfors 2 och såg i halvtid ut att gå mot tre poäng.

–Jag tyckte nog att vi hade den halvleken. De kom på kontringar ibland, men det var ett väldigt ungt lag, säger Älgåtränaren Daniel Schröder.

Det var en för den här säsongen ganska unik situation av den anledningen att Älgå i regel brukar ha det yngsta laget.

Hur som helst så var hemmalaget i en 3-1-ledning i halvtid. Reduceringen kom i 45:e minuten via ett eget huvud.

–Det såg stabilt ut, men de gör 3-2 en kvar in i andra och då blev det nerv i det igen.

Även om inte Töcksfors skapade så mycket så är ett mål som alltid bara en kontring bort. Älgå satte dock spiken i kistan i 83:e match minuten då tvåmålsskytten Jonatan Andersson spelade fram till Oskar Björns 4-2.

”Delad fjärdeplats”

I och med denna trepoängare så landar Älgå 2 på femte plats i division 7 med 16 poäng.

–Delad fyra säger jag då, säger Daniel med ett skratt och syftar på att även Fiskevik står på 16 poäng, men med bättre målskillnad.

En ”delad fjärdeplats” för U-laget efter halva säsongen är Älgåtränaren nöjd över.

–Det tycker jag. Vi har smugit med bra i sjuan och det är bara fem poäng upp till ettan, säger Daniel och fortsätter:

–Det är en hel höst kvar, men jag trodde vi skulle få det tuffare.

Spelare i U-laget under våren som gjort bra ifrån sig har varit målvakten Jesper Jansson, Alexander Kildén och Christopher Roynezon. Andra viktiga spelare har varit de äldre och mer rutinerade herrarna i form utav Gustav Kildén och Patrik Karlsson.

Gustav Kildén

Gustav Kildén

Gästinhoppen som Jesper Nylund gör i U-laget är också dom betydelsefulla.

–Han åker ända från Karlstad och ställer upp, underbart att det finns såna.

Fyra i sexan

I division 6 är Älgå placerade på fjärde plats med tio poäng upp till serieledande Jössefors.

–Vi har smugit med rätt bra där också, men placeringsmässigt så är det väl okej ändå.

Daniels lag hade som bekant en tuff inledning på säsongen men hämtade sig väl och tog viktiga poäng under de sista matcherna före uppehållet.

De suraste poängtappen är förlusten mot Örnen i premiären och krysset mot Åmotfors/Ås senast. Förlusten mot Jössefors och krysset mot Bäckalund var en aning otursbetonade. Den övertygande segern med 8-2 borta mot Gettjärn står sig fortfarande som säsongens hittills bästa prestation.

–Det var starkt uppe i Torsby också att ligga under med 1-0 och vinna med 2-1.

En förbättring Daniel önskar se under hösten är målskyttet, vilket inte varit helt oproblematiskt de senaste åren.

Nyförvärvet Jonas Johannesson har stått för fyra fullträffar hittills och sedan följer ett gäng med två mål på kontot.

–Det vore bra om ett par sticker iväg, säger Daniel om den interna skytteligan.

Några som hittills gjort bra ifrån sig i division 6-laget är Randi Rafael, Johannes Rydén och framförallt Robin Karlsson.

Robin Karlsson

Robin Karlsson

–Robin växer starkare och starkare för varje dag. Han har varit outstanding på många träningar men inte fått ut det fullt ut på match, men nu känns det som att det har lossnat.

Något annat som säkerligen skulle få det att lossna ännu mer för laget och ge en energiinjektion vore att få spela på sin egna hemmaplan. Älgvallen har under våren blivit dränerad en andra gång på grund av att den första dräneringen som utfördes inte fungerade tillräckligt bra. Gräset växte mycket dåligt i våras på grund av att planen var för blöt, men nu ser den nya dräneringen ut att fungera och gräset växer. Förhoppningen är att höstsäsongen ska kunna spelas på Älgvallen, efter en och en halv säsong utan en riktig hemmamatch för Älgå.

För klubben har detta varit en mycket prövande tid och det är nästan på den nivån att man ska vara glad över att ha två seniorlag kvar. Att alla spelare stannat i klubben och hållit modet uppe trots allt strul och osäkerhet är bara att tacka för.

–Dom ska ha en stor eloge för att de har ställt upp, säger Daniel som har fått meddela vecka för vecka om vart träningarna kommer att äga rum.

Många på träningarna

Med tanke på dessa förutsättningar är det i positiv bemärkelse mycket anmärkningsvärt att träningsnärvaron är väldigt hög.

–Mer än snittet varit under de fyra åren jag varit här!

Älgås tradition av god stämning och hög lagsammanhållning verkar alltså hålla i sig.

–Det är ett roligt gäng. Det spelar ingen roll om du är 14 år eller närmare 40, alla är på samma sida. Det är roligt.

Nästa match för herrlaget är den 29 juli klockan 19:00 då Älgå möter Örnen. Nästa match för U-laget är den 27 juli klockan 15 mot Koppom. Båda matcherna kommer förhoppningsvis att spelas på Älgvallen.