Älgå och Hillringsberg inleder samarbete

Två är starkare än en. Det blir också dubbelt så roligt när man är två. Dubbelt så bra också! Det är åtminstone målsättningen när de forna rivalerna Älgå Sportklubb och Hillringsbergs Idrottsförening bildar ett gemensamt seniorlag i fotboll.

Håll dina vänner nära, men dina fiender ännu närmare. Ungefär så lyder det gamla ordspråket som, i alla fall med glimten i ögat, känns passande i sammanhanget.

Oavsett sportslig nivå är ett derby alltid ett derby och det är lika ofta någonting extra. Även om derbyt mellan Älgå och Hillringsberg svalnat betydligt – det senaste värt namnet var troligtvis 2005, som någon kanske minns – så finns ändå historiken där.

Ordet historia refererar dock till något som passerat, och det enda som är konsekvent är förändring. En ovälkommen förändring förra året var avsaknaden av ett seniorlag i Älgå.

Satsade på återkomst

I höstas inleddes en satsning vars målsättning var att försöka starta ett seniorlag på nytt. Denna satsning såg för en stund ut att överträffa även en orimligt hög förhoppning. Efter årsskiftet tappade tyvärr satsningen fart och truppen blev inte så stor som den först såg ut att bli.

Att kämpa sig igenom en säsong med en tunn trupp vinner ingen på. Det sliter på både spelare och organisationen kring laget.
Därför var det bättre att se sig om efter en partner. Med en mångårig historia på ungdomssidan genom HÄJ-samarbetet fanns ett givet alternativ.

–Hillringsberg satt i en liknande sits med ett mycket ungt lag. Dessutom har vi tränat ihop några gånger under vintern och det har funkat bra, säger Älgåtränaren Anders Elg.

Det är inte bara två spelartrupper som breddas genom sammanslagningen. Tränarkonstellationen växer också då Anders kommer att vara huvudtränare tillsammans med Hillringsbergs Niklas Schützer.

–Jag och Anders har spelat ihop och det känns bra att bilda tränarduo med honom, säger Niklas.

–Stommen i laget kommer att vara ung, men med stöttning från dom mer rutinerade så kommer det att bli en bra mix. Vi ser med tillförsikt fram emot en kul säsong!

Två veckor i taget

Hillringsberg/Älgå inleder seriespelet på hemmaplan fredagen den 5 maj klockan 19:00 mot Brunskog United. I det här fallet kommer hemmaplan att innebära antingen Älgvallen eller Gladishill. Laget kommer att växla hemmaplan var 14:e dag. Alltså kommer man vara i Älgå under två veckor och spela i blått för att sedan spela i rött i Hillringsberg nästkommande två.

Genom detta samarbete lever de respektive landsbygdsföreningarnas namn, färger och klubbmärken vidare.

–Vi är mycket nöjda över att ha fått till det här samarbetet. Seniorfotbollen är viktig för båda klubbarna och i det här fallet är två starkare än en, avslutar Älgås ordförande Annika Kaspersson.