Älgåveteranerna tillbaka som vinnare på Älgådagen

Jubileumsårets stora sommararrangemang har nu gått av stapeln och gjorde det på bästa tänkbara sätt. Älgådagen och huvudnumret sjumannaturneringen lockade mer publik än Älgvallen skådat på många år. När tystnaden lade sig och lugnet inföll kunde en solklar succé konstateras.

Solen lyste över Älgvallen utan att för den sakens skull framkalla obekvämt höga temperaturer. Klockan elva började publiktillströmningen försiktigt göra sig märkbar i och med dagens första programpunkt – Jubileumsloppet.

Under en timmes tid var det öppet spår för barn och ungdomar som ville springa en åldersanpassad distans längs elljusbanan. Hela 17 deltagare erhöll varsitt diplom som tack och som belöning för att ha genomfört loppet på ett exemplariskt sätt.

Parkeringen började fyllas upp och i väntan på den första fotbollsmatchen erbjöd Älgvallen flertalet aktiviteter. Man kunde läsa om det första jubileumshalvårets Älgåprofiler och rösta på vem som ska utses till en sådan i december.

Hade man ännu inte sett skidsekretariatets förvandling till ett gym så stod den dörren inbjudande vidöppen.

Det nya utegymmet fanns givetvis också till beskådning, men var ännu klätt i ett blåvitt band som senare skulle klippas. Om frestelsen till fysisk aktivitet inte gick att motstå tills dess så fanns aktivitetsrundan att tillgå. Runt Älgvallen fanns nämligen tolv olika skyltar utplacerade, var och en med instruktioner för fysiska övningar för båda barn och vuxna.

Om man istället för svettlukt föredrog nybilsdoft så fanns fem bilar, varav två eldrivna, från Bilbolaget att beskåda. Intill dessa visade Sulvikingen bland annat upp en annan eldriven mackapär på hjul, nämligen en robotgräsklippare av respektabel storlek och med en imponerande kapacitet.

När klockan slog tolv blåste Lars Zetterström igång dagens huvudnummer, en sjumannaturnering i fotboll. Deltagande lag var både gamla rivaler tillika samarbetspartners i form av Älgå, Jössefors och Hillringsberg. Detta kryddat med veteranlag från Älgå och Hillringsberg.

Alla skulle möta alla i 15 minuter långa matcher. Så småningom skulle en tabell bildas där de två lagen som presterat bäst skulle mötas i en final.

De första kombattanterna att kastas ut i hetluften var Älgå och Hillringsberg. Där var det de rödvita som tog ledningen tidigt i matchen, men senare kvitterade hemmalaget till 1-1 genom Joakim Heintz.

Näst på tur var en repris fast med veteranupplagorna av de respektive. Hillringsbergveteranerna ställdes mot ett namnkunnigt veteranlag från Älgå där stommen var gänget som under 00-talet gick från sjuan till femman. I mål stod Andreas Roynezon och framför sig hade han Thomas Larsson, Markus Eriksson, Daniel Sötterman, Björn Ryman, Thomas ”Tompa” Berntsson, Henrik Magnusson och Thomas ”Lorden” Andersson.

Anders Elg tillhör egentligen dagens Älgålag men fann det mer passande att spela med veteranerna denna dag. Samma gällde Lars-Erik Larsson som hoppade in i Älgåmålet i den första matchen, men senare återfanns i både Hillringsberg och Hillringsbergveteranerna.

Åter till matchen mellan veteranlagen. Spelmässigt var Älgålaget förande och visade tydliga tecken på att kompetensen fortfarande fanns. Det var nästan så att det blev något pass för mycket.

Hillringsbergveteranerna var dock inte ofarliga när chansen väl gavs och hade möjligheter till ledningsmål i slutminuterna. 0-0 blev dock slutresultatet.

Kryss blev det även i den tredje matchen i form av 1-1 då Jössefors gjorde entré i turneringen mot Hillringsberg. Inte heller den fjärde matchen bröt trenden då Älgå och Hillringsbergveteranerna spelade 0-0.

Den första trepoängaren kom i den femte matchen då Älgåveteranerna besegrade Jössefors med 1-0. Thomas Berntsson med förarbetet gav Thomas Andersson möjligheten att dunka in bollen i öppet mål.

Efter ytterligare en mållös match, denna gång mellan Hillringsberg och dess veteraner, var det dags för ett längre avbrott i turneringen där matcherna i övrigt avlöste varandra var femte minut.

Invigning av utegym

Anledningen till avbrottet var det tidigare nämnda bandet som skulle klippas. Tidigare i våras levererades nämligen ett multifunktionellt utegym till Älgvallen. Det är en kompakt men mångsidig konstruktion som erbjuder 20-talet olika övningar. Till skillnad från traditionella utegym, som ofta har fasta vikter, så erbjuder detta utegym möjligheten att addera viktskivor där var och en väger fem kilo styck. Än så länge är detta utegym det enda av sitt slag i Värmland.

Arvikas kommunalråd Peter Söderström, med Älgå SK som moderklubb, höll i invigningsceremonin. Förutom att klippa bandet så överlämnade han även blåvita blomster i en båtformad kruka till klubbens ordförande Stig Nyrén. Även Älgå församling, genom tidigare ordföranden Lennart Eliasson, överlämnade en bukett till den numera 90-åriga klubben.

Finallagen skulle utses

Efter denna högtidlighet var det dags att återuppta det fotbollsmässiga allvaret. Joakim Heintz nätade på nytt för Älgå då Jössefors besegrades med 1-0. Under turneringens andra halva ebbade trenden med oavgjorda matcher till sist ut.

Hillringsberg blev det första finalklara laget efter att man själva besegrat Älgåveteranerna och tack vare Jössefors seger mot Hillringsbergveteranerna.

Det andra finallaget skulle utses genom gruppspelets sista match mellan Älgå och Älgåveteranerna som stod på fem respektive fyra poäng. För veteranerna krävdes seger medan oavgjort räckte för Älgålaget.

Att båda lagen representerade samma klubb kunde man lägga åt sidan, båda ville vinna och det blev stundtals en relativt hård drabbning. Likt flera tidigare matcher blev det återigen målsnåla 15 minuter.
Thomas Andersson gjorde matchens enda mål för Älgåveteranerna som därmed gick till final med flest inspelade poäng från gruppspelet.

Älgåveteranerna var ett framgångsrikt gäng när de var aktiva i klubben. Därför var det både roligt och passande att när de återvände till Älgvallen fick de lämna som vinnare igen. Henrik Magnusson och Thomas Berntsson stod för målskyttet i finalen som Älgåveteranerna vann med 2-0. Därmed fick man revansch på Hillringsberg efter förlusten i gruppspelet.

En riktig veteran i sammanhanget var Lars Zetterström, som egentligen lagt pipan på hyllan tillsammans med det gula och röda kortet. Älgådagens fotbollsturnering blev dock ett allra sista uppdrag för västvärmlands legendariska domare. Efter att finalen blåstes av uppvaktades Lars med blomster av Stig Nyrén.

Jubileum har ofta en både festlig och nostalgisk aura kring sig och Älgådagen var inget undantag. Årets första stora jubileumsaktivitet blev en mycket lyckad tillställning. Än finns det mycket som 90-åringen kan betyda och erbjuda för bygden och dess medlemmar.