Allt i egna händer efter tung seger mot Värmskog

En match återstår. Älgå har sitt öde helt och hållet i egna händer efter dagens seger mot Värmskog på bortaplan. Segersiffrorna 3-0 fastställdes redan i denna på förhand så tuffa matchens första halvlek.

7 september 2014. Klockan 11.00 på Liljevallen i Värmskog. En tid och plats som sedan länge varit noterad i våra kalendrar.

Att detta möte i någon mening skulle utgöra höstsäsongens stora thriller har varit förutsett sedan länge. Ju närmare det inringade datumet har kommit desto mer har teorin tyckts stämma. Mötet på Älgvallen i våras var en av dom svåraste matcherna som spelats där under den här säsongen, även om det slutade med Älgåseger.

I dag fanns det rent sportsligt inte så mycket för Värmskog att spela för. Men prestigemässigt fanns mycket att hämta för hemmalaget. Säkerligen ville man vara party thrashers för ett Klässbolinfluerat Älgå som jagade serieseger.

Dessutom var spelartruppen något kantstött då sjukdomar och skador ledde till förändringar i uppställningen. Robin Karlsson var frånvarande och Alexander Steen likaså. Johannes Rydén var förkyld men spelade ändå.

Upplagt för dramatik var det alltså när ett rödklätt Älgå marscherade ut på Liljevallen för att ta sig an blåklädda Värmskog.

–Vi sa att vi inte skulle falla ned utan skulle sätta press på dom, berättar Älgåtränaren Reine Berntsson.

I den sjätte matchminuten var drömstarten ett faktum. Ett inlägg från vänster nådde Tony Kaspersson som nickade in ledningsmålet för gästerna.

Tony Kaspersson

Ytterst nära 2-0 var det en liten stund senare då bollen såg ut att sakta men säkert rulla över mållinjen, men Värmskog rensade bollen ned mot vänstra långsidan. Där återtog Älgå bollen och skickade in densamma framför mål där Tommy Holms panna fanns. Klockan stod på 15 minuter då han nickade in 2-0 till Älgå vars inledning då förbättrades ytterligare.

Tommy Holm

Sist men inte minst skulle en Klässbolsprofil blanda sig i målskyttet. Givetvis var Mikael Ek mannen i fråga och det var i den 37:e matchminuten som skyttekungen utökade till 3-0.
Baksidan av den fina ledningen var att man delvis tappade koncepten.

–Vi blev övermodiga när målen kom, säger Reine.

–Efter 3-0 blev vi tuffa och skulle gå upp i planen.

Patrik Karlsson

I andra halvlek var den taktiska målsättningen att bevaka ledningen och satsa på kontringar. Detta ledde till en matchbild där Värmskog hade mycket boll och försökte skapa målmöjligheter.
Hemmalaget lyckades dock inte förvalta bollinnehavet och sätta Älgå på särskilt svåra prov. Men när man väl gjorde det så fanns Robin Larsson där.

Robin Larsson

–Det var två kanonräddningar av Robin som är med och avgör, berömmer Reine.

En reflexräddning med vänsterhanden på en nick var kanske det vassaste ingripandet av Älgåmålvakten under matchen. Ett annat tillfälle var han lyckades sträcka sig efter ett skott som tog stolpens insida och sedan studsade tillbaka till Robins säkra famn.

Bonny Karlsson

I övrigt var den försvarsmässiga insatsen stabil och vid sidan av planen var man ovanligt lugna.

–Jag tycker inte det var så oroligt, vi spelade spelet som vi sagt.

Nollan hölls och dom tre målen framåt gav tre poäng och seger i denna på förhand så obehagliga match.

Mikael Ek

För Älgås del återstår nu bara en match och som vi alla känner till är den på bortaplan mot SK Sifhälla 2. Positivt är att Sifhällas A-lag spelar samtidigt som den matchen, vilket troligtvis borde minimera risken för ett spetsat U-lag.

Tre poäng i den matchen och seriesegern är säkrad, oavsett hur Årjäng spelar sina avslutande matcher.

–Nu har vi saken i våra egna händer.

Mikael Ek

Mikael Ek

Mikael Ek

Mikael Simberg

Robin Larsson