Behåller marginalen efter storseger

Vi kommer allt närmare ett avgörande i 2014:års upplaga av den västra division 6 serien. För Älgå skulle det räcka med en poäng mot Edsvalla i kväll för att säkra en plats i topp-två. Men med ett jagande Årjäng bakom sig var det givetvis tre poäng som gällde för att bibehålla platsen i förarsätet.

Edsvalla var det tredje och sista bottenlaget som kommit på rad i Älgås spelschema. För ett topplag är detta matcher som ska vinnas, men det kan också vara sådana som visar sig vara avgörande.

Bortamatchen mot Slottsbron är det mest talande exemplet, även om Älgå till sist tog sig ur den knipan på bästa sätt. Den förmågan är förvisso också viktig för en kandidat till seriesegern.

Medan Årjäng reste till Slottsbron var det alltså tre poäng som gällde för Älgå mot Edsvalla i kväll. Matchbilden i upptakten var ungefär som vi blivit vana att se på Älgvallen.

–Det var som det har varit dom sista matcherna, lite krampaktigt fast att vi skapar chanser, menar Älgåtränaren Reine Berntsson.

–Vi har svårt att omsätta övertaget vi har till mål. I början av säsongen gjorde vi mål efter tre minuter.

Peter Ek

Idag var det bara nära mål efter tre minuter då Peter Ek inledde med att träffa ribban. Mållös slapp dock Peter bli, även om han fick vänta 21 minuter till. Då sköt han in 1-0 till Älgå mellan benen på målvakten.

Detta var startskottet på sex målmässigt intensiva minuter som i princip avgjorde matchen. Mikael Ek utökade nämligen Älgås ledning till 3-0 genom två straffsparkar som kom anmärkningsvärt tätt inpå varandra.

Mikael Ek

Mikael Ek sätter första straffen.

Mikael Ek

I nästa anfall blev han fälld…

Mikael Ek

…och fick göra mål på straff igen.

Om inte matchen kändes avgjord redan då så kom den i alla fall att göra det i den 42:a matchminuten. Tommy Holm gick med bollen från höger och in mot mål, slog en delikat passning parallellt med målet till Peter Ek som kunde lägga in 4-0 i öppet mål. Mycket läckert, mycket snyggt och mycket bra.

Att Peter Ek på vänsterkanten och Robin Karlsson på höger sökte sig längre inåt banan var en taktisk framgång.

–Kommer dom längre och längre in i banan så går Micke Ek längre ned och drar med sig tre spelare, förklarar Reine.

På så sätt kunde man leverera instickspassningar mot mitten från kanterna.

–Vi är livsfarliga när vi kommer på kanterna.

I andra halvlek gjorde Mikael Ek ännu ett hattrick då han fastställde slutresultatet 6-0. Karl Milde hade stått för femman dessemellan.

Mikael Simberg
Någon annan som var bra idag var Mikael Simberg som stått över några matcher på grund av knäproblem. Han blev inbytt då Ola Kaspersson tvingades bryta, också han med knäproblem.

–Simberg kom in och var fantastisk, berömmer Reine.

Men bäst av alla idag var en veteran:

–Patrik Karlsson var suverän.

Patrik Karlsson

Suveränt gick det även för Årjäng i kväll som gjorde det man kunde, vilket var att besegra Slottsbron. Också där skrevs slutresultatet till 6-0.

Tabelläget är alltså oförändrat för Älgå som med två matcher kvar leder serien med fyra poäng. Årjäng har som bekant tre matcher kvar, men är alltså beroende av att Älgå tappar poäng mot antingen Värmskog härnäst eller Sifhälla i avslutningen.