Häljeboda punkterade i första halvlek

Vad som på förhand kändes som en god vinstchans slutade i stället i storförlust. En godkänd andra halvlek var långt ifrån tillräckligt när den första slutade 0-7.

–Det fryser sig i första halvlek, konstaterar HIF/ÄSK-tränaren Anders Elg efter 9-1-förlusten mot Häljeboda.

För en vecka sedan blev det en tvåsiffrig förlust mot Maskinen. I det stora sammanhanget är ett sådant resultat – särskilt mot ett sådant motstånd – en parentes. Brakförlusten till trots så var man ändå hyfsat nöjda med arbetsinsatsen den gången.

Resultatet i gårdagens match var marginellt bättre, 1-9. Tongångarna var dock av ett helt annat slag efter 90 minuter mot Häljeboda. Tränarduon Anders Elg och Niklas Schützer gav allt annat än godkänt i betyg.

Att den unga Hillringsberg/Älgå-truppen under andra sammanhang, i en annan värld, hade kunnat utgöra ett juniorlag istället var ingen ursäkt den här gången.

Bra känsla inför matchen

Stämningen hade varit bra på onsdagsträningen och hela vägen fram till avspark. Det var hemmapremiär på Älgvallen och ett helt nytt Älgå-matchställ. Häljeboda skulle enligt förhandstipsen inte vara någon övermäktig motståndare likt Maskinen. Kanske blev förväntningarna lite för höga.

–Jag tror dom kände att ”det här kan vi ta”, menar Niklas Schützer.

Givetvis önskar man att spelarna tror på sig själva, men ju högre upp man är desto längre faller man. Mot Maskinen var man besegrade på förhand, vilket gav känslan av att inte ha något att förlora.
Mot Häljeboda fanns plötsligt något att förlora.

Tidigt baklängesmål satte tonen

Direkt på avspark gick hemmalaget upp och skapade en jättechans som resulterade i en hörna. Man kan undra hur matchen utvecklats om målnollan framåt hade spräckts där.

Istället kontrade gästerna in ett turligt baklängesmål i den andra minuten. Redan där rök nacksenorna hos många av de unga lirarna.

Matchens momentum tillhörde därefter Eda-laget som på mycket enkla sätt kunde näta gång efter annan i halvlekens andra hälft. Halvtidsresultatet 0-7 talar sitt obarhärtigt tydliga språk.

I omklädningsrummet talade även tystnad ett lika tydligt språk.

–Vi sa ingenting egentligen, säger Niklas.

Att matchen var förlorad kanske gjorde att hemmalaget kunde släppa på handbromsen.

–Vi är ett helt annat lag i andra halvlek. Vi vågade betydligt mer, säger Anders.

–Dom tog för sig och pratade med varandra, fortsätter Niklas.

Detta stoppade dock inte Häljeboda från att utöka ledningen ytterligare två gånger, men hemmalaget fick åtminstone spräcka målnollan. På straff gjorde Lars-Erik Larsson det historiska första målet i seriespel för Hillringsberg/Älgå-konstellationen.

–2-1 i andra är helt okej, summerar Niklas.

Nästa fredag väntar en bortamatch mot Grums 3. Att det också är ett lag med idel förluster så här långt är kanske bäst att prata tyst om?

Beröm fick Mirza Alizadeh och Oskar Nilsson.