Herrarna ryckte upp sig i Brônske night

Älgås herrar stod till sist för en bra insats i årets upplaga av Brônske Night Open. Efter ett mediokert gruppspel, förvisso mot bra motstånd, så vände man på steken rejält i finalspelet där man nådde kvartsfinal.

DSC_6974

För Daniel Andersson var detta hans första tävlingsmatcher som huvudtränare för Älgå. Hur bra det skulle gå i dessa första tävlingsmatcher var osäkert på förhand.

–Vi har ju bara tränat tre gånger inomhus så vi hade inte så höga förväntningar, säger Daniel som ändå visste att kapaciteten fanns i laget med tanke på hur bra man spelade cupen förra året.

Förutsättningarna var dock tuffa. Om någon grupp förtjänade titeln ”dödens grupp” så var grupp två där Älgå hörde hemma definitivt en stark kandidat. Motståndarna var IK Arvika Fotboll J, Degerfors IF, ”Stenis” Westbys hårdtränande Ämterviks FF samt FC Ibra från Göteborg. Det sistnämnda laget satsar bland annat på att vinna alla futsal-cuper 2010 och att ta SM-guld i futsal.

DSC_6691

Som om inte det vore nog så skulle fyra av lagen i de fyra grupperna gå vidare till finalspelet och i två av grupperna var man just fyra lag. Men i Älgås grupp var man alltså fem och således gällde det att inte komma sist.

När gruppspelet var färdigspelat var Älgå på denna sista plats med bara en poäng (0-0 mot Ämtervik). Men som tur var, för Älgås del, stoppade snöovädret Jax IFC från att komma och Solør Futsal dök bara inte upp. Därmed flyttades Älgå till grupp fyra efter gruppspelet och fick således spela finalspel.

Det var där det roliga började.

–Det var två olika lag, det såg alla, säger Daniel.

Finalspelets Älgå och gruppspelets Älgå bar två helt olika ansikten. Natt och dag, yin och yang, kalla det vad ni vill.

–Som vi höjde oss i de två sista mot Mellerud och FBK!

I åttondelsfinalen mötte alltså Älgå Mellerud som vann grupp tre där Carlstad United, Säffle FF och IFK Kronoparken huserade.

–Det bara small till i den matchen, plus att Tompa var jämt ”wunderbar”, han hade en helt otrolig match mot Mellerud.

Thomas Berntsson 101127a sl

Thomas Tompa Berntsson stod nämligen för hela fem mål i den matchen. Det första var den viktiga bonusstraffen som Älgå fick inleda med att slå.

När 14 av matchens 15 minuter var spelade så ledde Älgå med 4-2 och matchen föreföll avgjord. Så var det dock inte. 4-3 följdes av 4-4 i den absoluta slutsekunden och framkallade mycket arga miner på bänken. Bakgrunden var att domaren dömde frispark till Mellerud på grund av att Thomas Larsson i mål skulle ha hållit i bollen för länge innan han kastade ut den. På den frisparken blev det 4-4.

Därefter väntade en högdramatisk straffläggning. Det hela blev en riktig rackarrysare men Älgå gick segrande ur den efter ännu ett straffmål av Thomas Berntsson och en räddning av Thomas Larsson.

DSC_7040

Älgå blev något av publikfavoriter därefter och många var nog förvånade över den enorma uppryckning stod för.

Daniel själv var en av dem.

–Jag blev överraskad själv, jag sa till tjejen att du kan åka hem och göra mat för jag blir inte så sen, skrattar Daniel.

Älgå var alltså vidare till kvartsfinal där FBK Karlstad väntade. Även den matchen inledde Thomas Berntsson med att sätta bonusstraffen. Älgå spelade stenhårt på den ledningen sedan och slog ifrån sig bollen som om man spelade i numerärt underläge. Man chanser framåt hade man också, även om de blev färre ju längre matchen gick.

DSC_6963

–Samma inställning var det mot FBK men då tröt orken i slutet, men vi höll dom bra länge.

FBK vände till slut på matchen och vann den med 3-1, och så småningom hela cupen.

–Roligt att se att det verkligen finns kapacitet i det här gänget, säger Daniel som var nöjd över sitt lags insats.

–Med de två avslutande matcherna tycker jag vi kan gå härifrån med högt huvud.

DSC_6940