Jesper nollade Edsvalla borta

I onsdags visade Älgå SK:s herrar att man tack vare spelartruppens bredd kan vinna svåra matcher, även med tunga avbräck. I Robin Larssons frånvaro klev Jesper Jansson in mellan stolparna och gjorde det med bravur. I sin A-lagsdebut fick han hålla nollan när Älgå besegrade Edsvalla med 2-0.
–Jesper var den stora överraskningen, vaken och alert och visade pondus. Det var riktigt roligt, berömmer Älgåtränaren Reine Berntsson.

Edsvalla på bortaplan var den första matchen i en rad av tuffare sådana som nu väntar Älgå. Dåvarande tabelltrean hade nio inspelade poäng inför onsdagens möte med serieledarna. Den poängmässiga diskrepansen mellan Älgå och Edsvalla var alltså bara fyra poäng.

Stämningen i Älgålägret inför avsparken var en aning nervös. Två förändringar i laguppställningen var en anledning. Sedan tidigare var det känt att målvakten Robin Larsson skulle missa matcherna mot Edsvalla och Värmskog på grund av en studentresa.

”Kicken” saknades

Vad truppen däremot inte var riktigt lika förberedda på var avsaknaden av Christian Berntsson.

–Det blev lite nervöst när ”Kicken” inte orkade träna på tisdag och vi bestämde att han fick stå över, berättar Reine.

När beslutet nådde spelarna på matchdagen skapade detta en viss oro. Det var en nervositet som hängde över laget en bit in i den första halvleken.

–Det var lite nervöst i början och vi fick inte fram bollarna. Kicken har en förmåga att hålla i spelet och bollarna.

Marcus Ekblom gick in på mittfältet i stället för Christian Berntsson.

–Efter ett tag började vi vaska fram chanser, men Edsvalla var inte ofarliga heller.

Överlag hade ändå Jesper Jansson en ganska komfortabel tillvaro mellan stolparna under den första halvlek. Enligt ”civila” kommentarer från sidan av planen kunde Älgå ha haft en ledning med fyra-fem mål i halvtid.

–Vi hade några riktigt kvalificerade chanser.

Gick framåt i andra

Ställningen förblev dock både mållös och oavgjord, trots ett par riktigt bra chanser för Kristoffer Östling i slutet av halvleken.

I pausen var de taktiska instruktionerna att avancera framåt.

–Vi bestämde oss för att försöka flytta fram spelet. Vi kände att vi var tyngre än dom, säger Reine.

–I den andra halvleken var vi ganska överlägsna och skapade chanser då och då.

Målen satt dock ganska hårt inne, men i den 63:e minuten gjorde äntligen Peter Ek det förlösande 1-0-målet till Älgå. Innan dess var det oavgjorda resultatet obekvämt.

–”Ska det bli en sån där dag där vi inte får hål på dom?”

Älgå fortsatte att trycka på framåt efter ledningsmålet, men den enda fullträffen hängde på en skör tråd när matchen gick in i slutfasen.

Promenerade in avgörandet

I målet gjorde Jesper en avgörande räddning efter att ha fått problem i samband med en bakåtpassning och misslyckad utspark. Detta bäddade för tre poäng då Mikael Ek i den 85:e minuten i stället kunde punktera matchen med ett 2-0-mål. Mikael rundade allt och alla i Edsvallaförsvaret och kunde – ordagrant – promenera med bollen från straffpunkten och in över mållinjen.

Tre nya poäng till Älgå som fortsatt är obesegrade och bara är två poäng från maximal utdelning i seriespelet så här långt. Segern var ett bevis på att laget klarar att vinna matcher även när förutsättningarna inte är de optimala.

–Nu vet vi att vi inte är beroende av någon, konstaterar Reine.

Redan i morgon är det dags för match igen. Då är det derby i dubbel bemärkelse för Älgås Klässbolsspelare. Tabellfemman Värmskogs SK kommer nämligen till Älgvallen på besök. Avspark sker klockan 15.00.