Övertygande seger gav serieledning

Älgå SK toppar nu tabellen i division 6 västra herrar. Detta efter kvällens övertygande seger mot Årjängs IF på Älgvallen. Matchen vanns med hela 4-0 efter att Mikael Ek återigen stått för majoriteten av målen.

På ett sätt var det upp till bevis för Älgå i kväll. Även om det rent krasst sett till tabellen på förhand inte var något toppmöte, så var ändå fallet så i någon mening. Sett till vissa förhandstips var det rent av en seriefinal, om än en mycket tidig sådan, när Årjäng kom för att gästa Älgvallen.

Att Älgå kommer vara bra i år är ju ett antagande som vi sedan tidigare har goda grunder till. Att Årjäng också kommer vara bra har man gett goda skäl till att tro under säsongsinledningen. Årjäng kom nämligen till Älgvallen som serieledare och med nollan fortsatt intakt.
Detta var dessutom ett faktum i flera bemärkelser. Det var inte bara nollan i bemärkelsen insläppta mål som var intakt, utan även förlustnollan och ”oavgjortsnollan” för den delen. Maximal utdelning poängmässigt och en målskillnad som löd 11-0 var det facit som laget från Nordmarken hade inför avsparken klockan 19.00.

Robin Karlsson

Robin Karlsson.

Nog om förutsättningarna. Älgå inledde matchen på ett piggt sätt, även om de första anfallen var Årjängs.

–Vi skulle läsa spelet i början och köra med halvplanspress, förklarar Älgåtränaren Reine Berntsson.

Detta skulle skapa yta för Älgås anfallare som i inledningen var Mikael Ek och Robin Karlsson. Ek-brodern Peter har haft vissa knäproblem och byttes in lite senare i matchen.
Mikael Ek klarade sig dock bra ändå. I den 13:e matchminuten kom han i ett liknande läge som vid 1-0-målet mot Slottsbron i premiärmatchen. Med fart kom han från inbrytandes från vänster och tog sig, trots uppvaktning av två försvarare, förbi och placerade in bollen i bortre krysset.

Mikael Ek

Mikael Ek

1-0 till det blåklädda hemmalaget och mer skulle det bli. Christian Berntsson, ja han vet ju alla vem det är, gjorde sin första match för Älgå på Älgvallen och presenterade sig för hemmapubliken på ett oklanderligt sätt. I den 25:e minuten drog han till med ett skott snett utifrån som var både hårt och välplacerat. Bollens framfart stannade vid målets nedre vänstra hörn och Älgås ledning var utökad till 2-0.

Christian Berntsson

Christian Berntsson

Därefter lade sig hemmalagets press något men ledningen bibehölls halvleken ut.

Efter pausvilan flyttade Älgå upp spelet något och kunde etablera en viss press mot Årjängs mål. Mycket riktigt kom också utdelningen till slut efter att Peter Ek serverat Mikael med ett inlägg som ledde till 3-0.

Peter Ek

Peter Ek

Älgå fortsatte att spela bra matchen ut och Mikael Ek blev i den 72:a minuten tremålsskytt då han fastställde slutresultatet 4-0.

Alexander Steen

Alexander Steen

–Det var verkligen bra spel, summerar Reine som inte kunde vara annat än nöjd med manskapet.

Detta gällde både de elva aktörerna på planen samt de som satt på bänken. Spelarna var engagerade både som avbytare och fortsatte vara det när de byttes in.

–De gick in och gjorde verkligen sitt jobb, berömmer Reine.

Marcus Ekblom

Marcus Ekblom

Medan Årjängs nollor spräcktes så fick målvakten Robin Larsson hålla sin första. Han hade god hjälp av kamraterna framför.

–Jag tyckte aldrig det var farligt. Det kunde nog blivit 5- eller 6-0 också. Jag tror inte Årjäng hade protesterat mot det.

Lagkaptenen Bonny Karlsson var den bäste spelaren i den bakre delen av banan. Lite längre fram fanns en annan duktig pjäs.

–”Kicken” har tillfört en dimension. Han är lugn och kan hitta öppnande passningar.

Ännu lite längre fram hittade vi Kristoffer Östling som också han förtjänade extra beröm.

Kristoffer Östling

Kristoffer Östling

–Vi har efterfrågat en ”targetspelare” som kan ta emot och hålla bollen.

Kristoffer har visat sig vara den efterfrågade och utförde detta på ett bra sätt.

Allra längst fram hittade vi förstås Mikael Ek som tilldelades tre stjärnor av ledarstaben efter kvällens tre fullträffar.

Tre var även antalet poäng som Älgå givetvis inkasserade efter segern. Dessa placerar laget allra högst upp i serien med en poängs marginal före Årjäng. Nästa match är om en vecka då serieledarna reser till Eskilsäter.