Rysligt, kusligt, roligt Spöklopp

Ficklampornas ljus skar genom skogens svarta ridå. Skuggor passerade framför marschallernas darrande lågor. Vid en gravsten försökte något lämna ”jordlivet”. På lördagkvällen var Älgvallen verkligen en plats för de allra modigaste.

När höstmörkret slagit sitt fasta grepp kring oss och skumma typer varit i omlopp under de senaste veckornas Halloweenfirande så var det dags för Spökloppet. Röken från marschallerna bidrog till en mystisk stämning medan skymning övergick till mörker.

Deltagarna välkomnades av en hattbärande herre med en fyrbent följeslagare vid sin sida. Båda hade uppenbarligen sett sina bästa dagar – för en si sådär 200-300 år sedan.

Att vara uppvärmd inför en tävling är viktigt. Vem vet vad man skulle behöva springa ifrån längs den nedsläckta elljusbanan? De modiga deltagarna värmde upp utanför gymmet som föreföll husera märkliga händelser som gav upphov till ett pulserande, blixtrande ljus. Dessutom kikade en vit figur fram bakom en gardin.

Spökloppet bestod av två distanser. Den korta startade vid gymmet och gick en bit på raksträckan mot elljusbanan fram till en gravsten där löparna vände tillbaka mot mål. Framför gravstenen stack två skeletthänder och ett kranium upp ur marken, så det var nog lika bra att vända därifrån.

Den längre banan fortsatte förbi nämnd gravsten och vidare in i skogen. Uppför elljusbanans första backe och sedan nedför den sista innan man kom tillbaka ut på rakan längs gärdet.

Skogens tomtar och troll hann knappast notera inkräktarna innan lugnet åter infann sig. De modiga löparna belönades med diplom och priser medan de läskiga figurerna återgick till sin vila, åtminstone fram till nästa vecka.
Då är det nämligen dags för en helt annan stämning att infinna sig på Älgvallen – nämligen julstämning. På fredag, den 18 november, är det dags för vår numera traditionella Glöggpromenad. Anmälan är öppen mellan 18:30–19:00 och efteråt bjuder vi på kaffe, glögg och pepparkakor. Välkomna då!