Säsongskrönikan 2011 – kvalet

18, 14, 2, 2. 44 poäng inspelade och 62 mål producerade framåt. Fotbollsäsongen 2011 kommer vi minnas som den då Älgå SK kom tvåa i division 6 efter suveräna, omöjliga, seriesegrande Mangskogs SK. I och med andraplatsen var Älgå klara för kval och en eventuell återkomst till division 5.

Den sista omgången i division 6 blev en rysare då Älgå var nära att tappa en 3-0-ledning till 3-3 på bortaplan mot IF Örnen. Oavgjord hade – med facit i hand – inneburit att IFK Ås/Åmotfors hamnat på samma poäng som Älgå och tagit kvalplatsen genom bättre målskillnad.
Så blev det dock inte. Älgå höll undan och vann matchen och en plats till kvalet där man hade möjligheten att följa med Mangskog upp i division 5. I kvalet skulle Älgå ställas mot division 6-laget IFK Munkfors och mer bekanta division 5-laget Fiskeviks IF.
Munkfors var Älgås första uppgift i detta kval och det var faktiskt en motståndare som gått igenom seriespelet utan en enda förlust. Men genom en rad oavgjorda matcher blev man tvåa i sin division 6-serie. Faktum kvarstod dock; Munkfors var obesegrade.
–Det var en riktigt tuff bit att bita i, åka upp till Munkfors en sen höstdag på deras konstgräs som man inte spelat på på länge. Plus att de hade vunnit allt. Det bådar aldrig gott, konstaterar Älgå-tränaren Daniel Andersson.

Samtidigt som kvalet drog igång var vi många utanför laget som inte skulle bli alltför besvikna om Älgå blev kvar i division 6 ytterligare ett år. Alla derbyn och roliga matcher hade gjort det här till en minnesvärd säsong.
–Man spelar för att vinna, men det här året har varit jättekul med matcher häromkring och mycket folk från båda lag som kommer och kollar, säger Daniel som menar att man ändå siktade på avancemang.
Insatsen på Munkfors konstgräs tydde inte heller på att Älgå skulle vika ned sig.
–Där visade vi styrka.
Älgå styrde, ställde och spelade mer eller mindre ut Munkfors under sista halvtimmen i den första halvleken. I halvtid ledde Älgå med 2-0.
–Till och med Munkfors sa att det var tur att de bara låg under med 2-0, de kände sig utspelade sista 20.
Älgå vann matchen med 2-1 och när Munkfors besegrade Fiskevik i kvalets nästa omgång så hade Daniel Anderssons lag ett riktigt bra utgångsläge inför den sista matchen.

Oavgjort mot ett sargat Fiskevik skulle räcka för avancemang till division 5. Men när allting till sist skulle avgöras på Viksvallen i mitten av oktober så var det ett nervöst lag som gick ut på planen. När säsongen startade borta mot Mangskog några månader tidigare var det en av de sämsta matcherna Älgå spelat i år. När säsongen skulle avslutas mot Fiskevik var det nästan lika dåligt.
–En av de sämre, han var i den kategorin helt klart. Mot ett Fiskevik utan självförtroende så räckte det med oavgjort.
Men Fiskevik var inte heller bra. Förvisso hade de mycket av spelet men producerade mest långbollar. Matchen såg ut att sluta 0-0, men Thomaz ”Lorden” Andersson gjorde 1-0 till Älgå i den 83:e minuten.
IMG_1369
–Lorden gjorde ett sent mål och då trodde man det var klart.
Riktigt klart var det dock inte. Fiskevik kvitterade till 1-1 i den 86:e minuten, men oavgjort räckte ju som sagt, och oavgjort blev det.
Klockan 16:42 lördagen den 15 oktober 2011 blev Älgå på nytt klara för spel i division 5. 1983-1985 och 2006-2010 är Älgås senaste sejourer i femman. 2012 börjar en ny.
Det blir dock med en ny huvudtränare vid rodret eftersom Daniel Andersson väljer att ta ett steg åt sidan.
–Jag kände att jag ville ha ett break, det blev mycket med båda lagen. Så jag tar ett steg tillbaka.
Daniel kommer dock finnas kvar i klubben och vara till god hjälp för Patrik ”Klarre” Klarström som skrev på förra månaden förra månaden. Klarre är en nygammal Älgå-tränare, det var nämligen han som tog upp Älgå i femman 2005.

IMG_1387

Innan vi rundar av sammanfattningen av fotbollssäsongen 2011 måste man även uppmärksamma Älgås framgångsrika U-lag i division 7. Förra säsongen var en stor framgång då man länge var med i toppen. Förväntningarna höjdes inför den här säsongen.
–Vi kände att vi kunde höja ribban och jag sa på skoj att vi hade chansen att ta dubbeln. Men vi var nära.
Älgå SK 2 slutade trea i division 7, men man gjorde det på samma poäng som seriesegrande Klässbols SK och tvåan Årjäng greys. Att Fiskevik 2 kom till spel mot Årjäng greys med 10 man och förlorade med stora siffror i den sista omgången gjorde att man snodde kvalplatsen från Älgå genom målskillnad.
–Vi gör någon plattmatch mot Åmotfors och Årjäng borta, men överlag spelade vi riktigt rolig fotboll.

Individuellt sett fanns det några spelare som utmärkte sig i både A- och U-laget den här säsongen.
–Björn Ryman kan man inte undgå att nämna.
Björn var en av dom som fick pris på Älgås avslutningsmiddag. Han blev utsett till årets spelare och i U-laget blev Tony Kaspersson årets unge spelare.
–Han tog stora steg i år och det ska bli roligt att se honom nästa säsong.
Andreas Magnusson fick pris för sin vinst i den interna skytteligan och Thomas Larsson fick träningspris.
En som inte fick pris men som alltid gör ett bra jobb är:
–En som inte fått så mycket beröm som han förtjänat är Martin Theodorsson, berömmer Daniel som ville avsluta med att tacka:
–Patrik Karlsson har lagt ned ett enormt jobb under året och varit mycket värdefull för mig under året och även Mikael Jakobsson som trivselfarbror.
IMG_1397
Undertecknad vill tacka Daniel Andersson för alla rapporter från matcher under säsongen och tack till alla som läser och tack för uppmärksamheten den här säsongen.