Siktar på topp tre med bredd och spets

Det går inte att ta miste på den förväntan som finns inför årets fotbollssäsong. Någonting riktigt bra och roligt kan vara på gång i Älgå SK som sitter i en tämligen unik sits. Samarbetet med Klässbol har lett till en spelartrupp som är både bred och slagkraftig, men den för Älgå klassiska lagsammanhållningen finns i allra högsta grad kvar.

–Det som är roligt är att de verkar trivas med varandra, konstaterar Älgåtränaren Reine Berntsson.

När man blickar ut över Älgvallens fotbollsplan på tisdagsträningen så kan man snabbt konstatera att de nya ansiktena är många. Listan över nyförvärven understryker detta då den är lång. Mycket lång.

Älgåprofilen Martin Teodorsson har tackat för sig och lagt fotbollsskorna på hyllan. Henrik Ryman valde att lämna Älgå för att återförenas med brodern Björn som lämnade Arvika Fotboll för Mangskog.

Björn Ryman, Henrik Ryman

Björn Ryman och Henrik Ryman i Mangskog.

Där stannar dock listan på spelarförluster och jämfört med den positiva motsvarigheten så är den i det närmaste obetydlig. Men vart kommer alla spelare ifrån då?

–Det pratas om god stämning och att det ramlar in nytt folk ibland, säger Reine och pekar på detta som bra reklam för klubben.

Allting började egentligen i vintras, men på ett helt annat håll.

–Vi hade ett spelarmöte runt nyår och då hade vi bara åtta man, berättar Mikael Ek som är ett av de mer namnkunniga nya ansiktena i Älgå.

Mikael Ek

Mikael Ek

Efter två år i Arvika Fotboll var det meningen att Mikael skulle återvända till moderklubben Klässbol. Division 6-laget hade svårt att få ihop till ett tillräckligt manskap redan förra säsongen, men det gick vägen. Ett nytt sådant år var det dock ingen som hade kraft till.

–Ingen orkar ringa runt och tjata på folk.

Därför vände man sig till grannklubben Värmskog och efterfrågade ett samarbete. Något sådant arrangemang blev det dock inte utan frågan gick vidare till Älgå. Vid det laget hade några av Klässbolsspelarna redan tränat med Älgå.

Den positiva inställningen till ett samarbete var ömsesidigt och i februari blev det också en realitet. Klässbols spelare blev Älgås den här säsongen.

–Det är väldigt många bra fotbollsspelare och en engagerad klubb, säger Mikael som motivation till valet av Älgå som partner.

I och med detta blev mängden bra fotbollsspelare ännu fler. Så många som 14 nya spelare har detta samarbete lett till. Mikael och brodern Peter är två snabba spelare och målskyttar som Älgå i princip saknat sedan ”Lorden” och ”Lell-Peters” dagar.
Mikael, med sin erfarenhet av spel i division 3, är förstås en av spelarna som kommer vara viktiga i Reines trupp. Offensivt har Älgåtränaren förhoppningar om att få se anfallaren leverera.

–Får han ordning på sina skytteben så kan det rinna iväg, menar Reine.

Så hur många mål kommer det bli?

–Vet inte, svarar Mikael med ett skratt.

Christian Berntsson

Christian Berntsson får nu spela under sin farbror Reines ledning. Trots Reines långa tränarkarriär har detta inte hänt förrän nu.

En annan spelare som kommer bli tongivande är givetvis Christian Berntsson som skrev på för Älgå tidigare i veckan. Med hans rutin från spel i bland annat division 2 så innebär hans närvaro på planen en svåröverträffad spetskompetens.

Att ha en bred trupp är förstås lika viktigt som att ha en spets och det kan man lugnt säga att Älgå har.

–Vi har en konkurrenssituation som är ovanlig i division 6, konstaterar Reine.

Det svåraste problemet han hittills haft under sin tid i Älgå är att ta ut ett lag. Många spelare är bra och många är jämna med varandra.

Reine Berntsson

Nye Älgåtränaren Reine Berntsson pekar ut Christian Berntsson och Mikael Ek som framträdande profiler i Älgå. Utöver dessa båda så kommer mittfältstrion med Alexander Steen, Tommy Holm och Marcus Ekblom vara viktiga kuggar i maskineriet.

–Du kan inte vara hemma från träningen, säger Reine och menar att då kan någon annan komma och ta över platsen.

Med denna bredd samt konkurrens på varje position så kommer även ett starkt U-lag som en naturlig följd. I både division 6 och 7 kommer Älgå att få finna sig bli tippade som ett topplag.

I sexan nämns Årjäng och Sifhälla som potentiella seriesegrare. Ska Älgå bli det tredje laget?

–Jag hoppas på att vi ska hänga på i toppen, säger Mikael.

Robin Bräck

Robin Bräck och Christian Berntsson är veckans nyförvärv till Älgå.

Reines målsättning är densamma.

–För våran egen del är topp 3 realistisk.

Jakten på en sådan slutposition inleds alltså på fredag då fotbollssäsongen 2014 blåses igång på riktigt. Klockan 19.00 är det avspark mellan Älgå och Slottsbron.

–Jag är spänd inför fredagen. Vi har en olycklig inledning med två nykomlingar i de första matcherna. De har allting att vinna, säger Reine.

Spännande kommer det säkerligen bli, inte bara på fredag utan hela säsongen. Nog känns det som att någonting riktigt intressant är på gång.

Jesper Jansson

Målvakten Jesper Jansson gör sin andra säsong i Älgå.

Bonny Karlsson

Lagkaptenen Bonny Karlsson.

Nyförvärv:

Klässbols SK:

Förluster:

  • Henrik Ryman (Mangskogs SK)
  • Martin Teodorsson (Slutat / Gunnarskog/Bortan IK)