Storstilad seger mot Örnen

Seriespelet avslutades under gårdagen för Älgå i och med bortamatchen mot IF Örnen. Men säsongen, den är ännu inte slut. 4-2-segern innebar att kvalplatsen till division 5 säkrades.

Avslutningen på årets division 6-resa var storstilad. Kanske inte sett till händelserna på planen, men däremot vid avbytarbänken. Det var dock inte storhetsvansinne som drabbat Daniel Andersson och Micke Jakobsson när de så tjusigt traskade in på Örnvallen iklädda kostymer.
–Jag blev delaktig mot min vilja, kommenterar Daniel.
Anledningen till valet av den klädsel som vanligtvis hör hemma på en högre nivå härstammade ur en vadslagning. Micke Jakobsson hade lovat Per Pettersson att om Per gjorde mål så skulle han ha på sig kostym på en match. Detta kom även att innefatta huvudtränaren.

IMG_1097

Förutsättningarna inför omgång 18 av division 6 västra herrar 2011 var glasklara för Älgås del. Vid seger mot IF Örnen så var kvalplatsen garanterad. I teorin skulle även oavgjort räcka då man hade tre mål bättre målskillnad än jagande IFK Ås/Åmotfors som i det scenariot skulle hamna på samma poäng. Men eftersom tabelltrean samtidigt spelade mot tabelljumbon Koppom/Köla så var det inte ett orimligt antagande att många mål skulle göras där.

Älgå hade alltså allting i egna händer, men samtidigt var inte seger någon självklarhet. Örnen skulle slåss med näbbar och klor för sin överlevnad i serien eftersom man fortfarande riskerade att ramla ur. Under säsongen har Charlottenbergslaget enbart blivit bättre och haft en något oförtjänt dålig tabellposition.
–Vi visste att de hade mycket att spela för.

Att Örnen skulle ge Älgå en match syntes redan från första början. Därför var det både viktigt och skönt när Thomaz ”Lorden” Andersson satte 1-0 till Älgå på en hörna slagen av Henrik Magnusson i den sjätte minuten.
–När vi fick målet tog vi över mer och mer.

IMG_0998

Thomaz Andersson firar sitt 1-0-mål.

Men hemmalaget var inte ofarliga. David Wiklund räddade Älgå i den 15:e minuten då han slängde sig framför det öppna målet och täckte ut bollen till hörna. Det doftade straffspark av situationen då det troligen var hands.
Örnen fortsatte att vara det spelförande laget, men efter halvtimmen spelad gjorde Henrik Magnusson 2-0 till Älgå. Ännu ett mycket viktigt – men inte helt välförtjänt – mål.

2-0 var halvtidsresultatet och samtidigt meddelades ställningen 1-1 mellan Koppom/Köla och Ås/Åmotfors. Älgå hade i det läget råd med ett oavgjort resultat.

I den 60:e minuten kändes det definitivt som att segern var i hamn när Älgå snurrade runt i Örnens straffområde och Patrik Karlsson till sist avslutade och gjorde 3-0. Solen sken och det kändes lugnt och trevligt.
–Det gjorde det, blev lite för lugnt på sidan och det kanske smittade av sig på planen.

IMG_1145

Det var dock lugnet före stormen. Med knappa kvarten kvar reducerade Örnen till 1-3 och alldeles för snabbt därefter kom – ett snyggt – 2-3-mål.
–Det kändes så jäkla stabilt fram till deras 3-2, säger Daniel.
–Det var fortfarande tio minuter kvar och då vet man ju inte. Men sen lyfter vi det sista fem.
Älgå tog tag i spelet och höll bollen på Örnens planhalva under resten av matchen i stort sett. Men samtidigt kunde det ju räcka med en kontring för att det skulle bli 3-3. Och det var verkligen inte långt undan när Örnen slog säsongens mest obehagliga frispark med fem minuter kvar. Men på något sätt hamnade den i famnen hos Thomas Larsson.

IMG_1140

Med två minuter kvar kunde dock de tillresta Älgå-supportrarna andas ut. Lars Zetterström blåste straff för Älgå efter att Martin Theodorsson blivit fälld i straffområdet. Andreas Magnusson stegade fram och sköt in 4-2 från elva meter.

IMG_1149

Andreas Magnusson avgör på straff.

Kort därefter var matchen slut och Älgå hade vunnit matchen och kvalplatsen. Mangskog blev seriesegrare med fyra poängs marginal och med en intakt förlustnolla, imponerande!
Ås/Åmotfors vann till sist med 7-1 över Koppom/Köla och hade alltså tagit kvalplatsen om det blivit oavgjort på Örnvallen. Eftersom resultaten gick Örnens väg så spelar de trots förlusten kvar i division 6 nästa år. Ur serien ramlar Koppom/Köla och Gunnarskog/Bortan.

IMG_1116

Kvalet börjar om två veckor och de som det står emellan är alltså Älgå SK, Fiskeviks IF och IFK Munkfors.
Beröm i matchen mot Örnen fick Jim Flobergseter, David Wiklund och Björn Ryman, men hela laget gjorde det i vanlig ordning bra.