Ineffektivitet gav kostsam förlust mot Bäckalund

Det som kändes så bra i halvtid slutade i stor besvikelse. Älgås herrar skapade många bra chanser under matchens gång, men två snabba från gästande Bäckalund gjorde att Älgå nu tappar mark i toppen.

Kvällens match i division 6 nordvästra herrar var en av de viktigare den här säsongen. Med samma poängantal har Älgå från sin fjärdeplats i tabellen skuggat trean Bäckalund under en tid. Efter förlusten mot Jössefors senast så ramlade dessvärre Älgå tre poäng efter Bäckalund som besegrade Örnen med 2-1 senast.

Det gällde alltså att plocka de tre viktiga pinnarna i kvällens hemmamöte för att gå upp i rygg på Bäckalund igen. Första- och andraplatsen lär Jössefors och Lysvik göra upp om, men tredjeplatsen vore en fin skalp för Älgå att plocka.

Jonas Johannesson

Efter de inledande 45 minuterna fanns det mycket som tydde på tre poäng åt det blåklädda hemmalaget. Även om man emellanåt tappade markeringarna bakåt så var det mest på Bäckalunds planhalva som chanser skapades. Backen Marcus Ekblom var för dagen uppflyttad till anfallspositionen bredvid Jonas Johannesson. Dessa båda låg bakom både det ena och det andra, ofta framspelade av Randi Rafael från högerkanten.

Randi Rafael

I halvtid såg det som sagt positivt ut, men att ställningen fortfarande var 0-0 kunde eventuellt vara ett orosmoment. Känslan var dock att ett mål skulle komma så småningom. Troligtvis från ”Eka.”

–Han springer på allt och så fick han också in ett mål, säger Daniel Schröder om Marcus.

Frispark dömdes till Älgå cirka tio minuter in i andra halvlek och det var Martin Teodorsson som skulle slå den. Läget var ungefär detsamma som det Martin hade när han nätade mot Jössefors i måndags. Resultatet blev detsamma denna gång, med skillnaden att det var Marcus Ekblom som nickade in 1-0 till Älgå.

Måljubel

I det läget kändes det riktigt bra. Bäckalund hade förvisso nästan verkat nöjda med en poäng, så vad reaktionen på 1-0-målet skulle bli var ett frågetecken.

I samma veva möblerades det om i Älgås backlinje i samband med byten.

–Det blev lite oorganiserat. Det kanske blev mycket rotation på folk där, konstaterar Daniel.

–Jag trodde inte att det skulle gå så illa.

I den 65:e minuten kom plötsligt Bäckalunds kvittering till 1-1, och bara några minuter senare tog gästerna ledningen med 2-1. Detta var en fullständigt osannolik utveckling av matchbilden som helt och hållet varit Älgås.

Robin Karlsson

Under den sista kvarten var det plötsligt en kvittering som hemmalaget tvingades jaga.

–Vi gick ned på trebackslinje och fick någon halvchans i alla fall, säger en besviken Älgåtränare.

Sådär jättenära som man vill komma lyckades dock aldrig Älgå göra. Matchen slutade nämligen 2-1 till Bäckalund som nu lämnar mittsegmentet bakom sig. Plötsligt ramlade Älgå ned på femte plats då Gunnarskog/Bortan genom sin seger mot Åmotfors/Ås passerade med en poäng. Om Älgå i nästa omgång inte lyckas sno poäng från Lysvik och Rännberg besegrar Åmotfors/Ås så är man plötsligt uppfångade av tabellsexan! Då gäller det plötsligt att undvika strecket i stället för att kämpa om en tredjeplats i tabellen.

Nej, det här var en kostsam förlust som man inte riktigt förstår vart den kom ifrån. Den uteblivna effektiviteten i avsluten är förstås det första man kan peka på.

–Det har varit våran akilleshäl. I alla matcher har vi haft chansen att vinna.

Har mött topplagen

Om man ska plocka fram något positivt så finns det faktiskt lite att hitta. Under de tre senaste omgångarna så har Älgå mött två av de tre topplagen. I nästa omgång möter man det tredje i form av Lysvik, men sedan är det klart. Bäckalund kommer inte möta Jössefors och Lysvik förrän i den 16:e respektive 17:e omgången.

Gunnarskog/Bortan möter Jössefors i nästa omgång och Lysvik omgången därpå.

Nära mot Jössefors

Älgå har gjort bra insatser som bara inte räckt riktigt hela vägen, så helt omöjligt ska det inte vara att kunna plocka en poäng borta mot Lysvik. Även om man inte gör det så finns det fortfarande goda möjligheter till att sluta på en fullt respektabel tabellposition senare i höst. Älgå hämtade sig bra från den tuffa starten i våras och den var faktiskt värre än den man nu fått på hösten.

Dagens förlust var kostsam, men det finns fortfarande 18 poäng kvar att spela om.