Älgå höll emot – stark poäng mot Kil

Älgå fick en mardrömsstart borta mot Kil, men vände underläget till ledning. En ledning som sedan tappades och man fick kämpa hårt för att behålla poängen.
– Oavgjort är nästan som en seger egentligen, menar Älgåtränaren Niklas Schützer.

Kil på bortaplan var ingen lätt uppgift för något lag under den förra säsongen. Man vann de flesta matcherna på Sannerudsvallen och att det skulle vara en lätt uppgift att ta poäng mot Kil på konstgräset en fredagkväll den här säsongen fanns ingen anledning att tro.

Det fanns ingen anledning att ändra den uppfattningen när matchen var igång heller. Älgå fick en mardrömsstart då Kil med solen i ryggen fick ett fritt läge från höger och placerade in 1-0 efter blott tre minuter. Skulle detta bli en lång och tuff kväll?

– Jag var rädd att nacksenorna skulle gå, medger Niklas.

Så blev dock inte fallet. Efter en trevande första kvart kom Älgå in i det.

– Det var starkt, vi visar laganda.

Tobias Carlström gjorde 1-1.

Utdelningen lät inte vänta på sig när man fått ordning på spelet. Från en handfull meter in på offensiv planhalvas vänstra del placerade Tobias Carlström in en vackert slagen frispark i bortre krysset.

1-1 efter 18 minuter och Älgå var med igen. Bara tre minuter senare var laguppställningens andre Tobias, Nilsson i efternamn, framme och vände på steken. De blåklädda hade vänt mardrömsstarten till ledning på konstgräset i Kil. Dessutom hade man bud på fler mål framåt under resterande del av första halvlek, men det stannade vid två gjorda.

– Att vi orkade hålla ledningen i halvtid gjorde mycket.

Johan Magnusson

I andra kom Kil ut på ett framåtlutat sätt och spelade tuffare efter att ha gjort några byten i halvtid.

– Då får vi det jäkligt jobbigt, men vi håller det bra ändå. Ingen viker ner sig. Det var bra tempo för att vara en division 7-match.

Men det skulle bli ännu jobbigare för Älgå. I den 70:e minuten drog Henrik Lindblom på sig ett rött kort och på den efterföljande frisparken kvitterade Kil till 2-2. Därmed gick matchen in i ett nytt skede där Kil hade vittring på ett segermål och Älgå fick bli ännu mer defensiva.

Henrik Lindblom

– Då hade vi precis gått ner till fem på mittfältet och spelade 4-5-1, men så fick vi en utvisning.

Älgå var knappt över mittlinjen under resten av matchen.

– Då försvarade vi oss bara.

Det var långa 20 minuter, men ett tappert kämpande och några viktiga räddningar av Riff van der Waal i målet gjorde att segerkänslan infann sig när domaren blåste i pipan och därmed förkunnade ett oavgjort resultat.

En poäng borta mot Kil är starkt och kan väga tungt framöver. Det var en ”lagseger”, men det fanns en spelare som förtjänade extra beröm.