Älgå vände till seger i div. 5-premiären

Trots en tung inledning och ett ologiskt halvtidsresultat kunde Älgå resa sig och svara för en formidabel laginsats mot Kil 2. I gårdagens premiärmatch på bortaplan i division 5 lyckades Älgå vända 0-2 till seger med 3-2 i den andra halvleken.

1984, 2006 och nu 2012. Dessa är årtalen då Älgå SK:s herrlag varit nykomlingar i division 5 efter att ha avancerat från sexan året innan. Igår, fredagen den 4 maj 2012, reste Älgås trupp till Kil för att spela föreningens tredje premiärmatchen i division 5. Kils AIK 2 stod för motståndet och man kan anta att det inte är många lag som kommer åka från Kil med tre poäng i bagaget.
–Det tror jag inte. Jag trodde det skulle vara unga pojkar på väg upp i A-laget, men det var väldigt blandat. De spelade hårt och tufft så det är nog inte så lätt att åka till Kil och få poäng, menar Älgåtränaren Patrik ”Klarre” Klarström.
Älgå fick dessutom den värsta tänkbara start på matchen. Redan efter 39 sekunder small det till bakom Thomas Larsson i mål.
–Det är kanske inte vad man önskar sig i premiärmatchen, konstaterar Klarre som ändå fick se mycket positivt från sitt lag därefter.
–Det är vi som spelar fotboll och det är vi som försöker. Även om det inte blir så mycket heta chanser så är det vi som har spelet. Jag bara väntade på 1-1.
Men i stället kom nästa käftsmäll. I den 38:e minuten utökade Kil ledningen till 2-0 och det var verkligen inte ett mål som legat i luften.
–Nej eftersom vi förde spelet och verkligen ville spela fotboll. Det kom som en chock.
Halvtidsresultatet var 2-0 till Kil och båda målen hade kommit på grund av egna misstag som egentligen inte skulle behöva hända. Planen inför den andra halvleken var bara att fortsätta spela boll.
Det dröjde inte så värst länge innan det första reduceringsmålet kom. I den 62:a matchminuten satte Martin Theodorsson 2-1 på straff.
–Då spelar vi riktigt bra och det var riktigt roligt att se från sidan.
I den 69:e minuten kom Älgås kvittering genom Henrik Magnusson och upphämtningen var ett faktum. Nu återstod bara ett ledningsmål för att slutföra vändningen. I den 79:e minuten gjorde Martin Theodorsson just detta,
–Det tar i ryggen på en Kilsförsvarare och ställer målvakten. Så det var tre goda poäng och jag kan inte säga att vi har tur heller, utan det var rättvist. Det var vi som ville och vi som vågade, säger Klarre och menar att detta är något man pratat om under försäsongen.
Efter sitt andra mål blev Martin nedskickad till backposition och rensade undan allting när Kil tryckte på mot slutet. Tillsammans med Martins insats var Älgås fina lagmoral nyckeln till segern i premiären.
–Hela laget får beröm för moralen men ett extra plus till Martin Theodorsson, han var riktigt bra, avslutar Klarre.
På lördag är det dags för omgång två och då möter Älgå Västanviks AIF i ”hemmapremiären” på Linnevi i Klässbol.