Allianstävlingen lockade många åkare

Lördagens allianstävling i Älgå var ett kyligt men mycket lyckat arrangemang som lockade ett förhållandevis stort startfält till Älgvallen.

DSC_1591

Temperaturen höll sig en bit under minus 10 grader-strecket och solen var återhållsam med att kompensera för kylan som 103 ungdomar trotsade. Utöver de 13 klasserna tillägnade ungdomarna så fanns även en herr och damklass för motionerande seniorer. Med dessa inräknade utökades antalet tävlande med ytterligare elva.
Ingen av dessa kom dock upp i samma klass som segraren i klassen H17-20 – juniorlandslagsmannen och Gillbergas Marcus Ruus.
–Det känns bra, konstaterar Marcus när han gått i mål.
Några större trötthetstecken visade han inte upp.
–Nej, inte så farligt, säger han samtidigt som tvåan, och Marcus enda konkurrent i klassen – Tony Kaspersson – passerar förbi och ska bege sig ut på det avslutande varvet på Älgvallens fotbollsplan.
–Vi kör en mil vanligtvis annars, förklarar Marcus vidare och menar att det här var en vilohelg inför junior-SM i Boden.
När Tony passerade mållinjen började han med att berömma Marcus.
–Han är riktigt bra, konstaterar hemmaåkaren och berättar att han bara orkade hänga med fram till den första kurvan där banan svängde ut på gärdet bredvid Älgvallen.

DSC_1675
Vidare informerar Tony om att taktiken var att gå ut hårt.
–Jag hade som mål att klara att leda över honom i starten så jag kan säga att jag lett över en Sverigeelit.
Startfältets andra Sverigeelit tillhörde dock hemmaklubben – men i Hanna Johanssons fall är det snarare kanot än skidåkning som gäller. Hon menar att skidåkningen är en bra typ av träning att sysselsätta sig med på vintern. Således är det viktigaste inte att vinna, men det gör hon allt som oftast ändå. Hanna brukar nämligen sakna konkurrens i sin klass – så var fallet även i lördags.
–Men jag kör inte så många stora tävlingar, bara de i västra Värmland, säger hon.
Därför vore det ju intressant att se hur bra hon skulle stå sig mot konkurrenterna i större tävlingar.
–Jo kanske, säger hon eftertänksamt.
–Får se lite senare i vinter.

DSC_1672
I klassen H15-16 tog Kölas Magnus Brander hem segern före hemmaåkaren Ola Kaspersson.
–Han hängde på bra länge, säger Magnus.
Loppet var jämnt under dess första hälft, men efter 2.5 kilometer gjorde Magnus ett ryck och skapade en lucka som skulle hålla ända in i mål.
–Jag kände att det inte var så mycket att spara på.
Även i de lägre klasserna var både Älgå och Köla väl representerade. I klassen D13-14 blev det dubbelt Köla på pallen då Emelie Sandelin gick segrande ur spurtduellen med klubbkompisen Ellen Dahlberg.
10 medaljer gick till hemmaåkare varav två var guld och två var brons och resterande således silver.
I övrigt spreds medaljerna friskt bland övriga representerade klubbar som exempelvis Årjäng, Töcksfors, Skogarna och Gillberga.

DSC_1663

Albin Persson, H13-14

DSC_1651

Vilma Persson, D11-12

DSC_1649

Lukas Magnusson, H9-10

DSC_1614

Lovisa Rinberg, D9-10

DSC_1592

Ebba Johansson, D7-8

DSC_1545

Molly Ledin, D0-6