Återtagen serieledning efter stark laginsats

I en viss mening rådde det en ovisshet runt Älgålaget inför kvällens höstpremiär. 0-2 mot Örnen i förra veckans träningsmatch samt diverse skador och sjukdomar den senaste tiden. För att inte tala om prestigevärvningen Christian Berntssons avhopp tätt inpå matchdagen.
Till råga på allt var det Svanskog, ett av två lag som lyckats besjäla Älgå på poäng, som stod för motståndet i serieomstarten. Men i denna prövade situation kom man ut och visade prov på vilken blåvit lagmaskin Älgå kan vara.
–Det här trodde jag faktiskt inte, medger Älgåtränaren Reine Berntsson.

Efter den uppskjutna våravslutningen mot Slottsbron så har Älgå tillbringat sommaruppehållet på andra plats i tabellen efter Årjäng. ”Serietvåa” är ett ord som inte rullat av tungan på ett särskilt gemytligt sätt under semestern.

Detta har ändå varit hårda fakta och inför höstsäsongen var siktet inställt på ett återtagande av serieledningen.

Manskapet som skulle göra det för Älgå i dagens match mot Svanskog var inte riktigt detsamma som i våras. Sex nya spelare fanns med i laget jämfört med då. Det största utropstecknet i den jämförelsen var givetvis Christian Berntssons frånvaro. Ett ämne svårt att inte vidröra en dag som denna.

–Han hade kanske för stora visioner jämfört med vår nivå, säger Reine.

Spelarna tog ändå den tråkiga nyheten på ett bra sätt och lät sig inte störas av detta. In på mittfältet kom i stället en annan veteran av rang. Patrik Karlsson var nämligen tillbaka i A-laget i dag – fyra år sedan han spelade som ordinarie senast.

Patrik Karlsson

Karl Milde är betydligt yngre än Patrik men var inte heller med från start mot Svanskog i våras. Karl var högst delaktig i Älgås 2-0-mål när han på ett mycket fint sätt hittade fram till Mikael Ek i den 16:e minuten.

–Karl Milde visar vilken talang han är! berömmer Reine.

Att Älgå haft fokus på passningsspel dom senaste träningarna var något som syntes flera gånger om. Vid 1-0-målet levererades bollen från fot till fot på ett föredömligt sätt. Till sist hittade den fram till Mikael Ek som gav Älgå ledningen efter fem minuter.

Mikael Ek

Det var inte bara som målskytt Mikael var aktiv i matchen. En taktisk förändring som genomförts ledde idag till att han befann sig lite längre ned i planen för att bli mer inblandad i passningsspelet.

–Han är som spindeln i nätet, menar Reine.

Brodern Peter Ek var vid flertalet tillfällen under matchen missnöjd med sin egna prestation gällande avsluten. Därför kändes det lite extra välförtjänt när han satte 3-0 strax före halvtidspausen.

Peter Ek

Det var en mycket stabil insats av hemmalaget under den första halvleken och sämre blev det inte. Andra halvlek var Älgås från start till mål i princip. Och apropå mål, Peter Ek fick även fastställa slutresultatet 5-0 med fem kvar. Däremellan hade Mikael Ek satt sitt tredje för kvällen.

Tommy Holm

Tre stabila poäng till Älgå i serieomstarten i en på förhand svår match alltså. I kraft av att Årjäng samtidigt spelade 2-2 mot Edsvalla gick Älgå upp i serieledning igen – med en match mindre spelad.

Nu är höstsäsongen sannerligen här och på vilket sätt den kom.

–Alla var fantastiskt bra, konstaterar en mycket nöjd Älgåtränare.

Alexander Steen