Förlust i jämnt derby efter tunga sekvenser

Solen värmde från den klarblå himlen över Älgvallen och den för dagen stora publiksamlingen. Ett i gärdesgårdssammanhang klassiskt västvärmländskt derby väntade. Det blev en jämn och spännande historia där gästerna dessvärre drog det längsta strået.

– En jämn match över 90 minuter, summerar Älgåtränaren Jörgen Chytraeus efter 0-2-förlusten.

En 6-0-förlust är kanske inte vad man vill ha med sig i ryggen inför ett viktigt derby, men sett till prestationen i den matchen mot en laguppställning där hälften spelat division 4-fotboll med Töcksfors så fanns all anledning till hoppfullhet.

Årjäng och Carlstad har sen länge sprungit iväg i toppen, men därefter finns en bronsplats att kämpa om. Trots den motiga inledningen på hösten är Älgå inte avhängda från striden om denna.

Detsamma gällde Jössefors som i allra högsta grad är en annan aspirant på tredjeplatsen. Förutom prestigen i ett derby var det denna som stod på spel under lördagseftermiddagen.

– Vi har flera bra chanser och bra kontroll på matchen i första, säger Jörgen.

– Vi kommer runt på kanterna ofta och tar oss till lägen.

Gästerna var dock inte ofarliga heller utan hade också sina lägen. Första halvlek var jämn och spännande, kanske med en viss fördel till hemmalaget.

– Matchen pulserar mer i första, men jag tycker nog att vi är mer på deras planhalva.

Solen och dess medförande värme framkallade en kort vattenpaus efter 25 minuter. Detta ledde till extra tilläggsminuter innan paus där det absolut sista som hände var att Jössefors utnyttjade andraläget efter en frispark. Mentalt var nog Älgåspelarna redan på väg ut i omklädningspaus i det läget. Istället för ett oavgjort resultat på tavlan så var man i underläge. Ett psykologiskt tungt mål, särskilt för ett lag som konsekvent haft kämpigt i hanteringen av baklängesmål.

Möjligheten att vända och vinna matchen fanns definitivt kvar, men Älgå inledde ändå andra halvlek på ett något taffligt sätt.

– Jag tycker vi var lite energifattiga i början, fortfarande lite tagna av målet, säger Jörgen.

– Men vi arbetar oss in i andra. Linus (Johansson) har ett bra läge, men målvakten gör en bra räddning.

Läget som fastnade hårdast på näthinnan var Jössefors rensning där bollen träffade Joel Jarnbro rakt i bröstet och sedan studsade mot det öppna målet. I det läget valde domaren att blåsa för hands på Joel, vilket givetvis resulterade i en upprörd reaktion från det måljagande hemmalaget.

Detta i en redan olycklig och matchavgörande sekvens av matchen. Anders Elg drog på sig sitt andra gula kort i den 73:e minuten och Älgå var nere på 10 man. Kort därefter utökade Jössefors till 2-0 vilket var spiken i kistan.

– Vi biter ihop och Jössefors är också trötta, så det är en jämn match fast att de är en man mer.

Efter en bra vårsäsong har Älgå nu fyra raka förluster, även om man gjort godkända prestationer i tre av dem. Kvarvarande motståndare är Borgvik borta, Nolgård hemma och avslutningsvis Carlstad borta. Exempelvis har Jössefors både Kil och Årjäng kvar att möta, så Älgå har fortfarande chansen att göra en bra avslutning på säsongen.