Första målet framåt i damernas hemmapremiär

Det skulle ha varit ett poolspel med fyra matcher och fyra olika lag, men i slutändan var det bara en av programpunkterna som faktiskt blev av: sjumanndamernas hemmapremiär på Älgvallen. Även om den slutade i förlust så var matchen mot Högboda ett steg i rätt riktning. Hannah Göthberg blev lagets första målskytt då hon spräckte målnollan framåt.

Sedan tidigare hade Nor/Slottsbron lämnat återbud till lördagens poolspel på Älgvallen. När det under veckan visade sig att Norrstrand inte skulle få ihop lag så adderades en träningsmatch mellan Älgå och Skattkärr i programmet. Lagen möttes så sent som i söndags i Högboda, men på så sätt skulle båda få spela två matcher trots återbuden.

Under fredagen visade sig dock att även Ämtervik inte lyckades få ihop till ett fullt lag. Det innebar att Skattkärrs enda anledning att resa till Älgvallen var att spela en träningsmatch. Fullt förståeligt tackade man nej till detta.

Av poolspelet återstod alltså bara matchen mellan Älgå och Högboda. På en ömsom varm och solig, ömsom kall och blåsig, Älgvallen var det äntligen dags för damfotboll igen – tolv år sedan det begav sig sist.

Sedan förra poolspelet hann det dock inte ens gå en vecka. Halva dagens Älgålag var ett helt annat jämfört med i söndags, vilket är positivt sett till att det finns en del spelare i omlopp, men negativt sett till att man rent krasst inte är särskilt samspelta.

På avbytarbänken var det något bättre än sist, tre spelare istället för två. Dessvärre blev det tämligen omgående ändring på detta. Målvakten Madeleine Remnér inledde lika stabilt som sist, men efter bara några minuter tvingades hon linka av planen och sätta sig intill målburen som skulle vaktas. Anledningen visade sig vara en muskelbristning i vaden.

Att som utespelare hoppa in som målvakt måste vara bland de otacksammaste uppgifterna i fotboll, men Elizabeth Karlsson gjorde det – med bravur.

Dock var Älgå nere på två avbytare i och med detta, medan det på Högbodas avbytarbänk snarare var trångt. I mål stod Elizabeth för bra ageranden i flera situationer som hade kunnat resultera i baklängesmål. Tids nog sprack hennes nolla, men inget av de följande målen kunde hon lastas för. Dessutom hade hon målramen på sin sida.

I halvtid ledde Högboda med 1-0. Känslan var att regnet potentiellt hängde i luften ovanför Älgvallen, men solen gjorde en stark comeback i den andra halvleken. Då gick dessvärre Högboda upp till både 2-0 och 3-0. En stark comeback av Älgå uteblev, men man kom åtminstone närmare i målprotokollet då Hannah Göthberg drev bollen mot mål och placerade in bollen i nät via stolpen. 3-1 och Älgås nystartade sjumannadamlag hade gjort sitt första mål.

Hannah var kanske hemmalagets största hot framåt under matchen. Genom sin rivighet var hon svår att ta bollen från och även att hålla den borta från. Tillsammans med Emma Eriksson syntes en duo med potential framåt. Även lagkaptenen Ebba Bergman hade ett bra läge i form av en fint slagen frispark.

Några fler mål blev det dock inte utan Högboda vann matchen med 3-1, men resultatmässigt var det Älgås hittills bästa match.
Nu väntar ett sommaruppehåll fram till den 14 augusti då Norrstrand står som arrangörer för nästa poolspel. Då väntar just Norrstrand samt Skattkärr som nästa motståndare för Älgå.