Kollaps efter drömstart mot nästjumbon

Älgå fick en drömstart hemma mot nästjumbon – som inte förvaltades. En 14 minuter lång kollektiv kollaps gjorde att matchen var avgjord med timmen kvar.

– Vi är jättedåliga den studen, summerar Älgåtränaren Jörgen Chytraeus efter 5-1-förlusten mot Värmlandsbro 2.

Älgå var utspelade i den första halvleken men lyckades ändå vinna matchen med 3-1. Detta var i våras i bortamatchen mot Värmlandsbro 2, nästjumbon som måste besegras i jakten på en tredjeplats i tabellen.

I gårdagens hemmamatch fick Älgå en drömstart då Joel Jarnbro satte 1-0 redan efter tre minuter. Solen sken och det var trevligt på Älgvallen. Tre poäng kändes nära redan då.

– Vi ledde rättvist. Vi hade pressen och vi hotade, även om det inte blev så många lägen.

Första kvarten var hemmalagets för hela slanten – en position man trivs i. Men sedan hände något.

– En ”Jössefors-dipp”, konstaterar Jörgen.

I derbyt mot nämnd motståndare spelade Älgå bra i 80 av 90 minuter, men under det tidsmässiga glappet sett till skönspel var prestationen ödesdiger och matchavgörande.

17, 18, 21 och 31. Detta är matchminuterna som innehöll nätrassel och då hemmalagets ledning och momentum utraderades. 1-0 och medvind hade utbytts till 1-5 och mörker.

– Vi vill inte. Vi vill inte kämpa, inte tänka, inte spela fotboll.

Att hantera motgångar och knyta näven har dessvärre inte varit ett signum för Älgå så här långt under säsongen.

– Det är en inställningsfråga, att vilja vinna matcher. Då får man bjuda mer på sig.

Samtidigt ska det nämnas att Älgå saknade flera tongivande spelare i uppställningen. Kaptensduon Tobias Carlström och Andreas Nyström var inte med. David Magnusson har varit borta en längre tid på grund av sjukdom. Jimmy Gson Guldbrandsson fanns förvisso på bänken men med skadekänning.

Mattias Forslund var kapten för dagen.

Med mer än halva matchen kvar fanns fortfarande möjligheten att vända på steken. Målsättningen var att inte vika sig för förutsättningarna och göra en bättre insats i andra.

– Jag måste säga att de ska ha en eloge för att de kämpar som de gör. Vi har en del chanser i andra.

Joel Jarnbro hade ett kanonläge redan i slutet av första, men målvakten hade sin överarm rätt placerad. Viktor Olofsson var en annan som bidrog till offensiven genom snabba löpningar på sin högerkant.

Dessvärre var skadan redan skedd och hoppet försvann i matchurets dubbla takt när resultatet förblev oförändrat.

– Man kanske inte är så sugen på att ge det sista lilla extra, vi hade behövt ett tidigt mål.

1-5 på hemmaplan mot nästjumbon är inte godkänt efter den fina vårsäsongen som avslutades med ett kryss mot serieledarna. Älgå har inte fått en bra start på hösten och härnäst väntar en svår uppgift då man ställs mot seriesegerkandidaten Årjäng på bortaplan. Då har man allt att vinna.