Premiärförlust med mersmak i klassikermötet

På pappret var det bara en träningsmatch mellan två landsbygdslag en grå och regntung söndagskväll. I det större perspektivet var det dock ett stycke klubbhistoria som skrevs.
För första gången på sex år klev ett Älgålag ut på Älgvallen för att spela match mot Hillringsbergs IF – ett riktigt klassikermöte.

1955 återinvigdes Älgvallen efter flera års jobb med att förbättra idrottsplatsen genom bland annat plöjning och dränering. Invigningsmatchen var också ett derby mot starka Hillringsberg, en match som Älgå vann med 2-1 ”mot alla odds.”

66 år senare var det dags för de gamla rivalerna att mötas än en gång, men nu i en helt annan form. Det var inte elva spelare i varje lag och det var långt från hela gräsytan som agerade spelplan.
Älgås nystartade sjumannalag skulle spela sin första match någonsin tillsammans. För motståndet stod ett gäng från Hillringsberg som vanligtvis spelar i division 7.
Man ska komma ihåg att ta saker för vad dom är, men det är många som väntat i många år på att nästa blåklädda Älgålag skulle marschera ut på fotbollsplanen.
När det väl hände igen så öste regnet ner. Matchstarten sköts upp några minuter i hopp om bättre tider och en ljusnande himmel. Lite bättre blev det kanske.

Vädret till trots var det överraskande många som kommit till Älgvallen för att se denna träningsmatch. Vanligtvis är en sjumannamatch 2 * 25 minuter, men för träningens skull valde man att spela två halvtimmar istället. Hur dessa skulle gestalta sig spelmässigt var omöjligt att sia om på förhand.

Väl igång visade det sig bli en underhållande tillställningen. Formatet sju mot sju bjuder in till ett mer böljande spel likt hockeyns tre mot tre. Den mindre spelplanen gör att en målchans kan dyka upp lite mer oannonserat.
Först ut i målprotokollet var hemmalaget Älgå som tog ledningen genom Mattias Forslund. Denna ledning stod sig sånär halvleken ut, men Hillringsberg kvitterade till 1-1 i slutminuterna. Helt jämnt och oavgjort efter 30 minuter vilket också speglade matchbilden.

Regnet lättade allt eftersom och upphörde helt och hållet närmare matchslutet. Det gjorde inramningen något trivsammare medan matchen fortsatte vara intressant att följa.
Älgå återtog ledningen tidigt i den andra halvleken genom Johan Ericson som stötte in en lös returboll.
Gästerna kvitterade till 2-2 med kvarten kvar. Kort därefter gick Hillringsberg upp i ledningen för första gången i matchen.
En kvittering för Älgå var inte alltför långt borta, men vid slutsignalen var gästernas ledning fortfarande intakt.

Men vad gjorde väl det? Stämningen var god och tillställningen var rolig på flera sätt. Matchen i sig var underhållande och för Älgås del lovande att man faktiskt var i antingen ledning eller likaläge större delen av densamma. Historien återupprepade sig inte med en seger ”mot alla odds,” men det var inte långt borta.

–Det var en mycket bra match, speciellt med tanke på att de var första matchen tillsammans. Alla kämpade på bra, säger Älgåkaptenen Lars-Erik Larsson.

Positiva besked således inför lagets första tävlingsmatcher. Söndagen den 15 augusti står Älgvallen värd för ett poolspel i 7 mot 7-serien. Då kommer Skattkärrs IF och Nykroppa AIK på besök.