Seniorfotbollen tar sabbatsår

Efter att ha kämpat med näbbar och klor lyckades Älgå fullfölja fjolårets säsong med minimal spelartrupp.  Målsättningen inför vintern var att bredda truppen inför division 6 genom nyförvärv. Dessvärre har situationen utvecklats till den omvända och siffrorna har varit fortsatt röda när det gäller spelarsaldot. Detta har tyvärr tvingat fram det tunga beslutet att låta seniorfotbollen ta ett sabbatsår.

Dubbla seriesegrar 2014. Två år senare kommer Älgå inte att vara representerat i fotbollens seriesystem – vilket sportklubben varit utan avbrott sedan 1952.

”Hur är detta möjligt?” är givetvis en legitim fråga att ställa i sammanhanget. Händelseförloppet som föranledde den svåra situationen som utgjorde hela fjolåret är väldokumenterad vid det här laget. Det avbrutna samarbetet med Klässbol och en utdragen tränarjakt med stor osäkerhet kring laget som följd. En utebliven uppföljare på det för många roligaste fotbollsåret någonsin gjorde lika många besvikna.

Positivt efter säsongen

Efter att laget i höstas – mot alla odds – lyckats fullfölja säsongen så var faktiskt känslan ändå optimistisk. Tränarfrågan var löst tidigt i och med Stig Petterssons signatur. Med undantag för ett fåtal aviserade klubbyten skulle den, förvisso ansträngt tunna, spelartruppen förbli intakt.
Mellan 10 och 15 spelare räknade man med och ytterligare förstärkningar föreföll vara på ingång. Att passera den magiska och nödvändiga gränsen på 20 till antalet ansågs inte på något sätt vara en omöjlighet.

Tappade kärnan

Dessvärre visade det sig återigen att alla ansträngningar för att värva nytt varit förgäves. Istället reducerades truppen ytterligare då bröderna Tony och Ola Kaspersson valde att testa lyckan i division 4 med Ås. Johannes Rydén valde att ansluta till det spännande lagbygget i Fiskevik. Därmed hade Älgå gått miste om tre tunga och viktiga kärnspelare.
Sedan tidigare hade Tobias Carlström Georgsson aviserat att han ämnade ersätta spelarkarriären med en tränarkarriär. Jössefors damlag var destinationen.
Samma klubbadress valde hockeyspelarna Emil Henriksson, Kristoffer Östling och Marcus Ekblom. I dagarna gick även viktige backpjäsen Mikael Simberg förlorad till Klässbol.

Denna utveckling med enkelriktade spelarövergångar gav en mycket låg träningsnärvaro som följd. Stig Pettersson valde att avsluta tränaruppdraget i månadsskiftet januari/februari. Målvaktstränaren Emil Crafoord gick till Fiskevik för att ta hand om tidigare Älgåprofilerna Thomas Larsson och Andreas Roynezon.

Tvingade till svårt beslut

Med en minimal spelartrupp – som dessutom saknade tränare – fanns inte längre en realistisk möjlighet att forma ett eget lag. Därmed fanns inget annat val än att låta ta det svåra beslutet att inte ha något herrlag i år.

Det är dock inte frågan om någon nedläggning av fotbollsverksamheten. Älgås resterande spelare har möjlighet att bli utlånade till Hillringsberg under 2016 för att sedan kunna återvända 2017. Målsättningen är givetvis en så snar återkomst som möjligt.
Arrangemanget är alltså detsamma Klässbol och Älgå hade tillsammans 2014. Klässbol är ett positivt exempel på att det är fullt möjligt att ta ett sabbatsår för att sedan återuppstå nästkommande säsong.

Fokus på framtiden

I väntan på detta kommer givetvis extra fokus att läggas på ungdomsfotbollen. På flicksidan ser det särskilt lovande ut. Underlaget är nämligen såpass bra att förhoppningar om ett damlag inom några år inte alls är orealistiska.

Framtida förhoppningar är givetvis en föga tröst för alla med Älgå-hjärtan idag. För det finns tveklöst många där ute med stora Älgå-hjärtan, vilket är den största anledningen till att ha just framtida förhoppningar.