Skadedrabbat Älgå föll i premiären

Skadelistan var längre än meritlistan för den unga truppen som representerade Älgå i dagens återkomst till division 5. Ingenting fanns att förlora i bortamötet mot Grums, ett topplag i femman under stora delar av förra säsongen. Man kämpade väl, men räckte tyvärr inte riktigt till.

Efter seriesegern i division 7 2003 tog det bara tre år innan man var uppe i division 5. Sedan dess har det varit divisionen vi varit hemmahörande i med undantag för två vändor i sexan.

Idag var det dags för Älgå Sportklubb att inleda sin femte sejour genom tiderna i femman. Tyvärr har dock glädjen och entusiasmen över återkomsten överskuggats av vinterns och försäsongens alla problem.
Bakgrunden till den stora diskrepens sett till fjolårets och årets förutsättningar tåls att, för klarhetens skull, redogöras igen.

Samarbetet upphörde

I mitten av oktober värvade Arvika Fotboll trion Robin Karlsson, Mikael Ek och Peter Ek. Samtidigt valde ledartrion med Reine Berntsson, Daniel Schröder och Mikael Jakobsson att gå vidare till nya uppdrag. I samband med detta avslutades samarbetet med Klässbol som ville satsa på ett eget lag och har också lyckats med det. Värt att understryka är att det inte finns något otalt klubbarna emellan.

Det avbrutna samarbetet skapade besvikelse i spelartruppen och även osäkerhet inför nästa säsong. Den olösta tränarfrågan gjorde inte saken bättre. Att värva nya spelare utan en tränare är i princip en omöjlighet. Att värva en tränare till ett lag med stora frågetecken kring spelartruppen är en uppgift med liknande svårighetsgrad.

Nio ut

I början av december och i den elfte timmen hittades äntligen lösningen i form av Anders Elg och Joakim Andersson som tränare och ledare. Tyvärr var skadan redan skedd i det läget och det rådde stor osäkerhet kring vilka spelare som faktiskt skulle fortsätta i Älgå. Arvika Fotboll värvade även Robin Larsson och Jonathan Andersson. Trion med Karl Milde, David Björn och André Jakobsson valde att gå till Jössefors. Alldeles nyligen gick Bonny Karlsson till Mangskog.

Vändpunkten var när halvdussinet hockeyspelare äntligen kunde ansluta i slutet av försäsongen. Träningsnärvaron ökade och kvalitén på träningarna likaså. Att man inte kunde komma igång på allvar med träningen förrän relativt sent på försäsongen har satt sina spår. De tre träningsmatcherna har slutat i mer eller mindre stora förluster.

Skadedrabbad premiärtrupp

När seriepremiären nu stod för dörren kunde man ändå konstatera att den tänka startelvan är slagkraftig. Tyvärr är det en skadedrabbad sådan. Mikael Simbergs knä har varit ett frågetecken hela vintern och hans återbud till matchen kom på fredagskvällen. Tommy Holm och Johan Taserud är båda långtidsskadade. Morgan Larsson och Kristoffer Östling är också dom skadade.

Lovande start

Frågetecken inför dagen fanns även kring Marcus Ekblom, Christopher Roynezon och Ola Kaspersson.
Allt annat än goda förutsättningar alltså inför seriepremiären. Detta till trots, Älgå var nära att ta ledningen i matchupptakten. Man inledde på ett lovande sätt men det var ändå hemmalaget som i sitt första riktiga anfall tog ledningen. 1-0 till Grums efter sju minuter.

IMG_6315

Älgå skapade dock fler chanser framåt under halvleken men fick ingen utdelning. När man däremot gjorde misstag så utnyttjade Grums detta och gick till halvtidsvila med en 3-0-ledning.

Försäsongens bästa insats kom emot Norrstrand i DM. Det var en 20-minutersperiod som förstörde den matchen då sex mål släpptes in. Någon sådan dipp kom inte idag.

IMG_6306

Även om chanserna framåt var lätträknade i andra halvlek så släppte man inte till så mycket heller. Två baklängesmål stannade det vid och slutresultatet blev således 5-0 till Grums.

Älgålaget kämpade väl och kommer enbart bli bättre och bättre under den långa serien. När skadorna läkt så kan säsongen bli bättre än den sett ut att bli under vintern. Dessutom är det inte omöjligt att flertalet nya ansikten kan presenteras inom kort…

IMG_6308

För att citera José Mourinho så är det bättre att förlora med 5-0 en gång än 1-0 fem gånger.

På onsdag är det hemmapremiär och derby mot IF Örnen.