Storförlust i derbyt efter kollaps

Drömstart på andra halvlek, men sedan tio minuters kollektiv kollaps. Därmed var matchen förstörd och målsiffrorna hade skenat iväg på ett osmickrande sätt. Seriens första derby mellan Älgå och Jössefors slutade i en 7-3-förlust där Andreas Nyström gjorde hattrick.

Frånvarolistan var besvärande lång inför lördagens bortamatch på Forshälla. Från startelvan mot Årjäng senast saknades Tobias Carlström, Erik Augustsson, Jimmy Guldbrandsson, Anton Wester och Joel Jarnbro. Sedan tidigare är Anders Elg skadad, vilket är ett tungt avbräck sett till rutin och stabilitet i försvaret.

Det positiva i sammanhanget är att truppen fylldes på med inte bara en, utan tre nya spelare i form av Johan Skogsberg, Rasmus Winberg och Pontus Albinsson. I slutändan var det trots allt ett relativt kompetent lag Älgå ställde upp med, men kontinuiteten blir förstås lidande av en sådan spelaromsättning.

Givet förutsättningarna var förhoppningarna om en derbyseger något återhållsamma, men efter den första halvleken var hoppet om poäng i allra högsta grad levande. Jössefors hade tagit ledningen knappt tio minuter in i matchen men Älgå kvitterade kort därefter.

Andreas Nyström firar ett av sina mål tillsammans med Mattias Forslund

Just när det oavgjorda resultatet såg ut att följa med lagen till halvtidsvilan så återtog Jössefors ledningen. Kvitteringen lät dock inte vänta på sig denna gång heller. Tämligen omgående efter att andra halvlek startat så fick Älgå en frispark på offensiv planhalva. Andreas Nyström bombade in 2-2 – hans andra mål i matchen – på ett vackert sätt.

Sedan började kaoset, en fullständig kollaps. Det var jackpott, vinst varje gång för hemmalaget som gjorde tre mål på lika många minuter. Kort därefter gjorde man ett fjärde också. 2-2 i den 46:e minuten hade blivit 6-2 i den 55:e.

Inställningen var god och man jobbade hårt hela matchen, men denna sekvens var givetvis totalt avgörande.

– Orken tog slut kognitivt, vi orkade inte ta bra beslut hela matchen, säger Älgåtränaren Jörgen Chytraeus.

Att truppen överlag presterade vad man kan begära sett till förutsättningarna är nämnvärt men svårt att se när förlusten blir så stor. Älgå fick i alla fall sista ordet då man blev något mer framåtlutade och fick en straff i den 83:e minuten. Andreas Nyström fastställde sitt hattrick och slutresultatet 7-3.

Vi drar ett streck över den här matchen och blickar framåt mot lördag då Borgvik gästar Älgvallen. Avspark 13:00.