Straffmål gav segern i hemmapremiären

Den efterlängtade återkomsten i seriespel slutade på bästa sätt för Älgås herrar. Ett straffmål av Joel Jarnbro i mitten av den första halvleken räckte för att inkassera en trepoängare i premiären.

– Vi höll nollan med ett bra försvar och en bra målvakt, men vi borde gjort fler mål framåt, summerar Älgåtränaren Jörgen Chytraeus.

2017 spelade ÄSK sin senaste seriematch i division 7, då i samarbete med Hillringsberg. Året därpå föll även det samarbetet på grund av spelarbrist. Sedan dess har vi väntat, och väntat, och väntat.

Nu är väntan över. Nu är vi äntligen tillbaka i seriespel. Under en strålande sol och klarblå himmel marscherade 2023-års upplaga av ÄSK ut på Älgvallens fotbollsplan för att spela seriepremiär.

Division 7 är en svårtippad serie där det kan vara stor skillnad mellan lagen. Var vår blåklädda trupp ska hamna i hierarkin är svårt att förutse, men kunnandet och skickligheten är tillräcklig för att våga sikta mot den övre tabellhalvan, kanske rentav topp tre.

Joel Jarnbro

För motståndet i dagens premiär stod Kils AIK 2, vars A-lag spelar i division 5. Ett andralag kan vara en lurig motståndare då dess kvalité potentiellt kan variera över en säsong.

Inledningsvis var det gästerna som rullade boll bäst, men Älgå kom ganska snart in i matchen. Det ska sägas direkt att Joel Jarnbro var ett ständigt hot framåt. När Anton Wester fälldes i straffområdet efter 19 minuter var det Joel som klev fram och satte säsongens första mål.

– Jag tycker vi tog över ordentligt efter målet. Första halvlek ledde vi rättvist, säger Jörgen.

Joel Jarnbro straffskytt

Joel Jarnbro har gett Älgå ledningen på straff.

Joel var mycket nära att omgående bli tvåmålsskytt då han blev fri och sköt bollen förbi målvakten – men träffade ribban.

– Vi har bättre lägen än de har, konstaterar Jörgen.

I halvtid var det således hemmaledning med mersmak. 1-0 räckte dock inte för att gästerna skulle ge upp.

– I andra är det mer Kil och vi försvarar oss, men det gör vi med den äran.

Mattias Forslund

Mattias Forslund var bra i backlinjen men gav sig även ut på offensiva räder.

Den rutinerade backklippan Anders Elg saknades för dagen, men Mattias Forslund och Andreas Nyström var mycket stabila mittbackar. Även om Kil hade ett spelövertag kändes det relativt tryggt bakåt när matchklockan klickade upp mot 90.

– Vi var nog mer trötta än nervösa.

Ett bra försvarsspel till trots, när Kil jagade kvitteringen i slutminuterna fick man några riktigt farliga chanser. Då klev den sista utposten Riff van der Waal fram och stod för avgörande räddningar. Den knappa ledningen räckte för tre poäng i seriepremiären.

Tobias Carlström

Lagkapten Tobias Carlström med frispark.

– Hade vi satt fler mål hade det varit mer bekvämt, men nu var det match hela vägen.

Tre poäng i en seriepremiär sitter aldrig fel. Tre poäng i en hemmapremiär och comeback efter fem års väntan smakar ännu bättre.

Härnäst väntar en bortamatch mot Värmlandsbro 2. Nästa hemmamatch är lördagen den 20 maj klockan 13:00 då Årjäng kommer på besök.