Två raka segrar efter stulen första halvlek

Bra lag har tur. Det hade Älgå idag när man var helt utspelade i den första halvleken mot Värmlandsbro 2 på bortaplan. Halvtidsresultatet? 1-0 till Älgå. I andra såg det mycket bättre ut, men bänken var tunn från början och fylldes bara på med skadade spelare. Slutresultatet? 3-1 till Älgå.

– Bra tävlat, summerar tränaren Jörgen Chytraeus.

Frånvaro och skador skapade frågetecken inför dagens match mot Värmlandsbro 2 på bortaplan. Skulle vi ens få ihop fullt lag? Men orosmolnen skingrade sig och 14 blåklädda äntrade Brovallen, en fotbollsplan där ÄSK vid det senaste besöket tog tre blytunga poäng. Denna kuriosa syftar på bottenstriden i division 5 för åtta år sedan.

Dagens trupp saknade flera spelare, men det var fortfarande en kompetent startelva. Jämfört med senast saknades dåvarande lagkaptenen Tobias Carlström på mittfältet. I backlinjen saknades Mattias Forslund, men i gengäld var Anders Elg tillbaka.

Christopher Jensen

Christopher Jensen provar skottlyckan

Ännu en seriepremiär, om än försenad, för rutinerade Anders. Den blev dock kortvarig då han drog baksida lår efter fem minuters spel. Tränaren Jörgen Chytraeus fick hoppa in direkt och bli spelande tränare.

Spelmässigt var det hemmalaget för hela slanten.

– Efter fem minuter såg det inte ut som att vi skulle få med oss några poäng, säger Jörgen.

Älgålaget var passivt och utmanade inte Värmlandsbro i närkamperna.

– Det var lite småskavanker och en tunn bänk. Vi försökte spara energi.

Man gjorde det dock i fel lägen och efter en kvart såg hemmalaget ut att få en välförtjänt utdelning – domaren pekade nämligen mot straffpunkten. Målvakten Riff van der Waal hoppade på stället, flaxade lite med armarna och såg så stor ut han bara kunde. Straffskytten stegade fram, Riff slängde sig åt vänster och limmade bollen.

Jimmy Ollenberg

0-0 kändes än mer som ett resultat att vara nöjd över. I ett sällsynt anfall fem minuter senare drog Värmlandsbro på sig en frispark. Oskar Boström slog denna mot mål och målvakten gick upp och boxade bollen – uppåt bakåt in i det egna målet. 1-0, Älgå!

Inom sporten kan man prata om att stjäla en seger. Ledningsmålet var såklart inte ett segermål, men det kändes likväl som en stöld.

– Vi hade flyt helt enkelt. Och en bra målvakt, konstaterar Jörgen.

Riff van der Waal blev nog matchens lirare redan i den första halvleken. Älgå hade honom att tacka för den osannolika ledningen i halvtid.

Som benämningen ”halvtidsvila” antyder så innebär det att halva matchen återstår. 45 jobbiga minuter kunde man tänka sig att det skulle bli, men de blåklädda ryckte upp sig.

– I andra tycker jag att det är jämnt. De har mer boll men kommer inte till några lägen. De skjuter därifrån vi vill att de ska skjuta.

Framåt var Joel Jarnbro senast mot Kil och så även idag. Drygt tio minuter in i andra halvlek kom Jimmy Ollenberg på högerkanten, inspelet till Joel skarvades in vid första stolpen och Älgå gick från en retsam 1-0-ledning till 2-0!

Joakim Heintz mot sin moderklubb

Med halvtimmen kvar började tre poäng komma inom räckhåll, men till sist tvingades Riff kapitulera i målet och släppa in säsongens första baklängesmål. Det var reducerat till 1-2 med 20 gastkramande minuter kvar.

Dessbättre blev det bara fem gastkramande minuter. Anton Wester fanns påpassligt vid bortre stolpen och utökade till 3-1 vilket blev slutresultatet.

– Förnämlig inställning igen. Vi ville vinna matchen mer än dem.

I och med detta har Älgå även fått en förnämlig start på serien med sex poäng efter två matcher. Men vad är det för serie? I premiären fick Värmlandsbro stryk med hela 11-0 av Carlstad FC som förefallit orimligt starka. Idag fick dock samma Carlstad se sig besegrade med 5-0 av Jössefors.

Allt ser ut att kunna hända. Fortsättning följer nästa lördag när Älgå tar emot Årjäng på Älgvallen klockan 13:00.

Extra beröm idag utgick till Jimmy Ollenberg och, givetvis, Riff van der Waal.