Siktar på övre halvan trots generationsväxling

På fredag börjar nästa kapitel i klubbens fotbollshistoria. Ett föryngrat Älgå SK kommer att ta sig an ett annat ungt lag i form av IF Örnen på bortaplan. Det blir det första av säsongens 18 steg mot en vad man hoppas kommer bli en placering på den övre halvan.

När Älgå startade om i division 6 för två år sedan pratades det om en nystart och en föryngring av laget. Riktigt så blev det kanske inte, men den här gången är det på riktigt.

”Generationsväxling” är en applicerbar rubrik på Älgå den här säsongen. De senaste åren har laget haft ett antal yngre spelare som varit med och spelat och som nu får chansen på allvar.

—I sexan borde de kunna ta steget och blomma ut riktigt, menar Daniel Schröder, som alltså tagit över huvudansvaret efter Patrik Klarström.

Något som inte går att blunda för är att det finns stora luckor i laget att fylla. Som bekant är det tunga namn som står på Älgås minuskonto vad gäller spelartruppen. Lagkaptenen och profilen Thomas Larsson har lämnat Älgå för spel i division 3 med IFK Sunne. Thomas gick dock inte dit ensam. Henrik Magnusson, årets spelare och skyttekungen 2012, har även han gått över till Sunne.

Henrik Magnusson

Henrik Magnusson utsågs till Årets spelare 2012.

Björn Ryman, årets spelare 2011, har bytt klubbadress till IK Arvika Fotboll i division 3. För division 5-spel har Andreas Magnusson och Fredrik Olsson gått till Mangskogs SK.

—Det är fem A-lagsspelare som har gått, så det är tunga förluster, konstaterar Daniel.

Detta lämnar förstås utrymme för de yngre spelarna att konkurrera om och växa in i. Fast det har även kommit in spännande nyförvärv.

–Marcus Ekblom, Jonas Johannesson och Johannes Rydén har sett bra ut på försäsongen, både på och utanför planen.

Marcus kommer senast från IFK Munkfors och Jonas kommer från Lysvik. Från Hillringsbergs IF kommer Johannes samt målvakten Jesper Jansson. Tidigare i höst blev det också klart att Joakim Andersson lämnat Köla/Koppom för spel i Älgå. Slutligen kommer Daniel Sötterman och Christopher Roynezon att göra comeback efter en sejour i Hillringsberg respektive Jössefors.

Nämnas ska också trion ungdomar i form av Simon Lövgren, född 1996, samt de båda 98:orna Tobias Kandergård och Oskar Enfjäll.

Slutsatsen av detta är att trots de tunga förlusterna så kommer nog Älgå ändå att klara sig bra.

—Jag tycker vi har fått in bra spelare, och ungdomarna är i spridda åldersklasser och kommer ta för sig, säger Daniel.

—Vi ska kunna få ihop ett bra lag i år med. Jag tror vi kommer bli starkare och starkare, det är förhoppningen i alla fall.

Siktar på övre halvan

Serieseger är ingen uppsatt målsättning, men förhoppningen är ändå en ganska framgångsrik säsong.

—På övre halvan ska vi vara, annars blir jag besviken. Men vi kör match för match och ser hur det går. Det kan bli riktigt bra också.

De främsta favoriterna till seriesegern ser faktiskt Jössefors ut att vara. Det skulle i så fall betyda att de för första gången på många år blir favoriter i derbyt.

Tack vare den nya serieindelningen så kommer det även bli möten med lag som vi i västvärmland är mindre bekanta med.

—Det ska bli spännande att möta lagen man inte brukar möta, det blir lite nya erfarenheter.

Bland dessa lag kan en annan favorit till seriesegern finnas.

—Enligt rykte så ska Lysvik vara rätt bra.

Stark insats mot Töcksfors

Om Älgå spelar lika bra som man gjorde i träningsmatchen mot Töcksfors (3-2) så kommer man nå målet med att hamna på tabellens övre halva.

–Matchen mot Töcksfors visar att vi är på rätt väg, säger Daniel som inte är enbart nöjd med försäsongen.

–Både ja och nej, men vi har mixat laget väldigt mycket så att alla fått samma chanser. Vi har kanske inte toppat laget fullt ut förrän Töcksforsmatchen.

Älgå har vunnit tre av fem träningsmatcher, bortsett från DM-matchen mot Hertzöga BK som slutade 0-6.

U-laget siktar högt

I division 7 är förhoppningen att fortsätta på den inslagna vägen med U-laget.

–Vi har lyckats bra nu några år, konstaterar Daniel.

–Jag tror vi kan få ett riktigt bra U-lag i år med.

Det kan faktiskt sluta i en position högt upp i tabellen. Väldigt högt upp.

–Det kan det bli om alla ställer upp lika helhjärtat, men mer vågar jag inte sia om.

U-lagets första match är klockan 15:00 på lördag på bortaplan mot Koppoms IK. Hemmapremiären följer helgen därefter då Jössefors andralag kommer på besök.

Herrlaget inleder med tre raka bortamatcher mot Örnen, Jössefors och Bäckalund. Hemmapremiären är den 25 maj klockan 15:00 mot Lysviks IF på Älgvallen.